Monsanto i zatrovani grad

Radiosarajevo.ba
Monsanto i zatrovani grad
Screenshot / Razglednica Monsanto fabrike u Annistonu

Davne 1957., Disneyland je u Kaliforniji predstavio kuću budućnosti kao viziju budućeg svijeta. Ta kuća budućnosti bila je napravljena od plastike, izgledala je avangardno i bila je u potpunosti mehanizirana - sponzor kuće je bio Monsanto, piše Guardian.

Monsanto, kompanija koja je tada bila jedna od najvećih hemijskih kompanija na svijetu sponzorirala je idućih deset godina kuću budućnosti koja je privukla preko 20 miliona posjetitelja.

Međutim, Mathieu Asselin u svojoj knjizi “Monsanto: Fotografsko istraživanje” prikazuje potpuno drugačiju viziju budućnosti Monsanta u gradu Annistonu u Alabami.

Tamo se od dvadesetih godina proizvodio PCB, hemikalija koja je imala široku upotrebu u pravljenju maziva, tinte, boja i električne opreme. PCB je zabranjen u SAD-u 1979. godine zbog toksičnosti, ali šteta je u Annistonu već bila napravljena.

Između 1929. i 1971. u atmosferu je pušteno nekih 27 tona PCB-a, u obližnji kanal Snow Creek bačeno je još 810 tona, a 32.000 tone ove toksične hemikalije deponirano je na otvorena odlagališta nedaleko od centra grada. Navodi se da je u posjed ovih podataka došao iz izvještaja koji je 2005. objavila Agencija za zaštitu okoliša.

Dugotrajna izloženost ovoj hemikaliji uzrokuje kožne osipe i promjene u krvi i urinu koje mogu dovesti do oštećenja bubrega. Agencija za istraživanje raka je 2013. godine PCB proglasila kancerogenim.

"Počeo sam raditi na knjizi prije sedam godina i ostao sam šokiran onim što sam otkrio", rekao je Asselin.

Asselin je koristeći arhivske i vlastite fotografije, podatke sa suda, oglase Monsanta i priče običnih građana, napravio knjigu koja ozbiljno ugrožava Monsantovu reputaciju i praksu. Pristup koji u knjizi koristi Asselin je pravi križarski pohod: „Siguran sam da se igram s vatrom.“

Njegove fotografije prikazuju opustošen grad, prazne zgrade, ostavljene radnje, urušene kuće, slike lokalnog stanovništva.

Posebno je dirljiva fotografija Davida Bakera koji stoji kraj groba svoga brata. Ispod slike piše: „Terry Baker je umro kad mu je bilo 16 godina od tumora na mozgu i raka pluća uzrokovanih PCB-om. Prosječna razina PCB-a u Annistonu je 27 puta veća od nacionalnog prosjeka.“

Ipak, u februaru 2003., stanovnici Annistona dobili su odštetu od Monsanta u iznosu od 700 miliona dolara. Bilo je to na poznatom američkom suđenju kad su optužili kompaniju da je zagadila grad i naškodila građanima. Kompanija je bila svjesna štetnosti PCB-a po ljude i okoliš, ali ništa nije poduzela.

Asselin naglašava da je ta odšteta tek mala pobjeda u dugačkom i teškom ratu koji protiv moćne kompanije vodi puno zajednica u SAD-u i svijetu.

Sistem lobiranja u SAD-u iskrivljuje demokratske procese i često rezultira time da političari, naučnici i stručnjaci zauzimaju stranu kompanije pa idu protiv farmera i zajednica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije