Tokom protesta desničarka bacila Kur’an na zemlju i zatražila zabranu islama

Anadolija
Tokom protesta desničarka bacila Kur’an na zemlju i zatražila zabranu islama

Anna Braten, čelnica ekstremno desničarske grupe ”Stop Islamisation of Norway-SION” (Zaustavite islamizaciju Norveške) koja je organizirala proteste za zabranu islama u Norveškoj, bacila je primjerak Kur’ana na zemlju.

Protesti su organizirani u Drammenu, udaljenom oko 45 kilometara od Osla, a u kojem žive brojni muslimani. Članovi SION-a su tražili zabranu islama u Norveškoj, a njihova čelnica Braten je poručila kako u toj zemlji nema mjesta islamu i da primjerke Kur’ana treba u potpunosti uništiti.

Potom je jedan od primjeraka svete knjige muslimana uzela u ruke kako bi ga pocijepala, a intervenisala je i policija. Nakon toga, Braten je bacila primjerak Kur’ana na tlo i počela vrijeđati muslimane.

Inge Lansrud, iz Policijske uprave Oslo za norvešku novinsku agenciju NTB ističe kako su demonstracije prekinute zbog provokacija.

Prošlog mjeseca lider ekstremno desničarske grupa Stram Kurs Rasmus Paludan u Danskoj je u naselju u kojem žive brojni muslimani zapalio primjerak Kur’ana, a prije dvije sedmice Marco de Wit, čelnik ekstremno desničarske partije u Finskoj Suomen Kansa Ensin, također je bacio primjerak Kur’ana na pod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije