Thunberg u Madridu podržalo nekoliko hiljada ljudi: Ništa niste uradili

Anadolija
Thunberg u Madridu podržalo nekoliko hiljada ljudi: Ništa niste uradili
Foto: Anadolija / Greta Thunberg

Švedska klimatska aktivistkinja Greta Thunberg predvodila je veliki protest u petak uvečer, 6. decembra u Madridu, nakon što su se lideri Ujedinjenih nacija i oni koji donose odluke u vezi borbe sa klimatskim promjenama okupili na samitu ove organizacije o klimi COP25.

Samit COP25 ujedno se smatra i pripremom za COP26, koji će se održati sljedeće godine u Škotskoj, kada se očekuje da će sve zemlje potpisnice Pariskog sporazuma iznesu ili obnove svoje nacionalne ciljeve u borbi sa klimatskim promjenama.

Thunberg je u petak ujutro stigla u Madrid kako bi izvršila pritisak na odgovorne i one koji donose odluke da odmah preduzmu konkretne akcije. U večernjim satima na ulicama joj se pridružilo desetine hiljada demonstranata.

Protesti u Madridu zbog klimatskih promjena - undefined

Foto: Anadolija: Protesti u Madridu zbog klimatskih promjena

"COP25 nije nešto što možemo zanemariti. Svaku šansu koju dobijemo da poboljšamo situaciju moramo iskoristiti", rekla je Thunberg u petak na konferenciji za medije na kojoj su joj se priključili i mladi klimatski aktivisti iz Španije i Ugande.

Aktivisti su kritikovali rasprostranjenu neaktivnost lidera vlada u svijeru. Thunberg je rekla da, iako se svijest javnosti povećala oko tog pitanja, "ništa nije učinjeno u posljednjih godinu dana", istaknuvši da će se emisije C02 povećati za 0,6 posto u 2019. godini.

Protesti u Madridu zbog klimatskih promjena - undefined

Foto: Anadolija: Protesti u Madridu zbog klimatskih promjena

Kritikovali su i korporativno sponzorstvo događaja UN-a, koji je uključivao oglašavanje španskih energetskih kompanija, kao i Coca-Cole, Facebooka, Googlea i Ikee.

Petak za budućnost počela je Thunberg koja je svakog petka izostajala iz škole kako bi protestovala zbog ignorisanja problema klimatskih promjena u Parlamentu Švedske. Sada se pretvorio u ogromni globalni pokret.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije