Razotkrivanje Weinsteina / The New York Times i The New Yorker dobili Pulitzerovu nagradu

17. 04. 2018. u 08:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

List The New York Times i magazin The New Yorker zajednički su u ponedjeljak dobili Pulitzerovu nagradu za izvještavanje u javnom interesu o hollywoodskom skandalu o optužbama za seksualno zlostavljanje protiv filmskog producenta Harvey Weinsteina.

Ti izvještaji potaknula su #MeToo pokret protiv seksualnog zlostavljanja u drugim djelatnostima.

Odbor za dodjelu nagrade je opisao rad novinara koji su razotkrili Weinsteina kao "eksplozivno, utjecajno novinarstvo koje je razotkrilo moćne i bogate seksualne grabežljivce".

The New York Times je podijelio i drugu nagradu s The Washington Postom za nacionalno izvještavanje o navodnom ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. i mogućem dosluhu ruskih dužnosnika i kampanje predsjednika Donalda Trumpa 

Pulitzerova nagrada je najprestižnije priznanje u američkom novinarstvu, ustanovio ju je izdavač Joseph Pulitzer, a dodjeljuje ih od 1917. Univerzitet Columbia u New Yorku.

Britanska novinska agencija Reuters dobila je Pulitzerovu nagradu za međunarodno izvještavanje koje je otkrilo veze između filipinskog predsjednika Rodriga Duteretea i policijskih odreda za ubijanje kao i za fotografiju migrantske krize naroda Rohingya, izvijestio je Reuters.

List The Press-Democrat iz Santa Rose u Kaliforniji dobio je nagradu za vanrednu vijest izvještavajući o šumskim požarima koji su prošle godine zahvatili kalifornijske vinogradarske okruge.   

U domenu umjetnosti nagradu za roman "Less" dobio je Andrew Sean Greer, za dramu "Cost of LivingMartyn Majok, a za najbolju biografiju "Preirie Fires: The American Dream of Laura Ingalls Wilder" nagrada je otišla Carolini Fraser, za pjesništvo je nagradu dobio Frank Bidart za djelo "Half-light".

Kendrick Lamar je postao prvi reper koji je dobio Pulitzera, uzevši nagradu za muziku za album "DAMN".

NEMA KOMENTARA