Teheran: Hiljade Iranaca na mitingu protiv SAD-a

Radiosarajevo.ba
Teheran: Hiljade Iranaca na mitingu protiv SAD-a
FOTO: AA / Hiljade Iranaca u subotu je u Teheranu učestvovalo na mitingu protiv SAD-a

Hiljade Iranaca u subotu je u Teheranu učestvovalo na mitingu protiv SAD-a organizovanom nakon što je iranski general Qasem Soleimani ubijen u petak rano ujutru u vazdušnom napadu američke bespilotne letjelice u Iraku, javlja Anadolu Agency (AA).

Okupljeni građani na centralnom Trgu Palestine, među kojima je bilo djece, žena, mladih ali i starijih osoba, nosili su zastave Irana i slike sa likom generala Soleimanija.

Uzvikivali su slogane protiv Sjedinjenih Američkih Država, američkog predsjednika Donalda Trumpa i Izraela, a mnogi, posebno žene, nisu se mogli suzdržati i zaplakali su tokom mitinga.

Na mitingu su učestvovali i brojni pripadnici vojnih jedinica Iranske revolucionarne garde.
Podsjetimo, u petak rano ujutru u vazdušnom napadu američke bespilotne letjelice u Iraku ubijen je iranski general Qasem Soleimani.

Ministarstvo odbrane SAD-a je saopštilo da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika te zemlje Donalda Trumpa.

Pentagon je optužio Soleimanija da je planirao izvesti napade na američke diplomate i službenike u Iraku i regiji, istakavši da je ubijeni vođa odgovoran za smrt stotina Amerikanaca i koalicionih partnera.

Iranski vjerski lider Ali Khamenei najavio je oštar odgovor na američki napad, a u Iranu je proglašena trodnevna žalost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije