Tajland čeka ogromne kiše, spasioci u velikim problemima

Radiosarajevo.ba
Tajland čeka ogromne kiše, spasioci u velikim problemima
Foto: EPA / Pećina na Tajlandu
Posljednjih nekoliko dana na Tajlandu, ili barem u regiji gdje se nalazi pećina u kojoj je zarobljeno 12 dječaka i njihov trener, bilo je prilično suho.

Posebno za ovaj dio godine. Počela je sezona monsuna, a to znači obilnu i gotovo svakodnevnu kišu. Takvo će vrijeme trajati sve do oktobra.

Posljednjih je dana bilo prilično suho, ali već ovaj vikend sve će se to promijeniti. Svjesne su toga i tajlandske vlasti. A jednako su svjesne da će jaka kiša dodatno zakomplicirati bilo kakav pokušaj spašavanja.

Ronioci iz BiH spremni pružiti pomoć prilikom akcije spašavanja na Tajlandu

Za to vrijeme 12 dječaka i njihov 25-godišnji nogometni trener u mraku na maloj hridi duboko unutar poplavljene pećine čekaju razvoj situacije. U njoj su već 14 dana. Devet dana je trajala očajnička potraga za njima, a sad se traži način kako ih izvući van.

Da bi uopće došli do njih, u svom velikom današnjem pregledu situacije piše CNN, spasioci trebaju prolaziti kroz uske prolaze koji su često toliko tijesni da kroz njih jedva prođe jedna osoba. Ronioci na nekim mjestima čak moraju skinuti svoje spremnike kisika i provući se kroz uski prolaz i pritom paziti da ne oštete ništa što nose na sebi jer bi to moglo biti kobno. U tunelima kroz koje idu vlada mrkli mrak. Voda je blatnjava i hladna, a cijeli put u jednom smjeru traje oko šest sati, koliko im treba do tamo, a nazad nešto manje. Koliko je opasno takvo putovanje najslikovitije dočarava tragičan slučaj od jučer, odnosno smrt jednog ronioca koji je ostao bez kisika.

Ronioci su samo jedan dio ove komplicirane operacije. Već se gotovo dvije sedmice, još od vremena prije nego što su dječaci uopće nađeni, velikim pumpama 24 sata dnevno izbacuje voda iz spilje. Izbačena je tolika količina vode da su se obližnja polja pretvorila u jezera. Ranije ove sedmice stvari su izgledale dosta optimistično. Na jednoj je konferenciji za novinare čak rečeno da postoji mogućnost da se ispumpa toliko vode da dječaci jednostavno vani išetaju.

Optimizam zamijenili pesimizam i hitnost

No te su nade sada nestale. Zamijenili su ih pesimizam i hitnost. Tamni kišni oblaci, baš kako je najavljeno, prekrili su nebo. U subotu navečer po lokalnom vremenu, dakle danas poslijepodne po našem, očekuje se golema kiša koja neće stati tako brzo.

Dječaci čekaju. Jučer je javljeno da je unutra značajno opala količina kisika. Nema ni svjetla. Sve bi to moglo jako utjecati na zdravlje dječaka. Ako razina kisika još opadne, onda unutra više uopće neće moći boraviti. Na kraju krajeva, niko ne garantira da voda neće poplaviti i komad stijene na kojem sada borave.

Narongsak Osotthanakorn, šef operacije spašavanja i guverner provincije Chiang Rai u kojoj se pećina  nalazi, danas je rekao novinarima da su uvjeti za moguću evakuaciju trenutno "najpogodniji" što se tiče razine vode i zdravlja djece. 

No dodao je da i dalje traju rasprave i pripreme o mogućem pokretanju misije spašavanja. Ranije je rekao kako je moguće da dječaci neće biti evakuirani u isto vrijeme. 

Narongsak je naglasio da će na konačnu odluku utjecati i sve manja količina kisika u pećini i prijetnja dodatnih kiša koje se prognoziraju za ovaj vikend i koje bi mogle trajati nekoliko dana.

Nema lake odluke - svaki potez može biti kriv, svako čekanje kobno

Nema lake odluke za spasioce. Svaki korak može biti koban, svaka pogreška može skupo koštati. Ali i oklijevanje također može biti opasno.

"Timovi će imati jednu tačku nakon koje će trebati donijeti odluku da ih se izvuče. Ostaviti ih nakon tog trenutka bi značilo njihovo utapanje", kaže za CNN jedan britanski ronilac koji je želio ostati anoniman. Drugim riječima, odredit će se trenutak u kojem će se morati krenuti u hitno spašavanje.

"Ta tačka ovisit će o količini padavina, razini vode unutra, ali i o stanju dječaka", dodao je.

Sve zapravo vodi prema tome da se dječake izbavi uz pomoć ronioca. Zasad je najizglednija opcija da svaki dječak ima svog ronioca koji će ga voditi vani. Dječaci su savladali osnove ronjenja. No ranije je naglašeno da će se za to čekati posljednji trenutak jer je preopasno.

U međuvremenu se traže i alternativni načini. Deseci ljudi, stručnjaka i volontera već danima tragaju za prirodnim dimnjacima, alternativnim ulazima u planinu koji bi vodili do dječaka ili barem blizu njihova položaja. Riječ je o obraslom i gusto pošumljenom krajoliku pa je takav ulaz, ako uopće postoji, vjerovatno prekriven.

Priču o dječacima na Tajlandu budno prati cijeli svijet. Ronioci i stručnjaci iz cijelog svijeta ponudili su pomoć ili otišli tamo. No specifičnost situacije puno toga ostavlja improvizaciji, a to bi po dječake moglo biti opasno.

Upravo zato se čeka pravi trenutak. Ali takav trenutak možda neće doći. A onda će se krenuti u hitno izvlačenje nesretne djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije