Tači obećao Trumpu da će ukinuti carine BiH i Srbiji

Radiosarajevo.ba
Tači obećao Trumpu da će ukinuti carine BiH i Srbiji
Foto: EPA-EFE / Hasim Thaci

Pod pritiskom američke administracije predsjednika Donalda Trumpa kosovski predsednik Hašim Tači obećao je da će preduzeti značajan korak ka rješavanju eskalirajućeg odmjeravanja snaga sa Srbijom, piše Washington Post.

U tekstu se navodi da se Trump neuobičajeno direktno obratio srbijanskom i kosovskom lideru tako što im je poslao lično pisma u kojima nagovještava mogućnost da bi mirovna ceremonija mogla da se održi u Bijeloj kući, piše danas Tanjug.

Američki list navodi da je Tači 21. decembra, nekoliko dana po dobijanju Trumpovog pisma, otišao u Berlin gdje se sastao sa ambasadorom SAD-a Richardom Grenellom, Trumpovim čovjekom od povjerenja.

Tači je tada obećao da će promijeniti kurs kada je riječ o tarifama koje je Priština uvela na svu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a na sastanak je otišao sa trojicom saradnika.

Grenell je od Tačija zatražio normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i direktne pregovore, kažu američki zvaničnici.

List dodaje da se on nije sastao pojedinačno sa srbijanski predsjednikom Vučićem.

„Tači i ja smo razgovarali o značaju dugoročnih odluka, a ne kratkoročnih reakcija. Drago mi je što je pristao i što se obavezao da će raditi na ukidanju tarifa koje su nedavno uvedene srbijanskim proizvodima“, rekao je Grenell u izjavi za Post.

Ovaj potez bi pomogao da se pošalju pravi signali da je Tači ozbiljan kada je riječ o pregovorima, dodao je Grenell koji je bio portparol i savjetnik Johna Boltona, aktuelnog savjetnika za bezbjednost Bijele kuće.

Tači je u izjavi za Washington Post, na engleskom i preko maila u petak, rekao da je „spreman da razmotri ukidanje tarifa ako se za Kosovo otvori jasan put za nastavak u pravcu postizanja konačnog mirovnog sporazuma sa Srbijom“.

Washington Post konstatuje da Tači ne može sam da ukine tarife i da se suočava sa protivljenjem kosovskog premijera i ponekad političkog rivala Ramuša Haradinaja, ali da SAD smatraju njegov gest prvim korakom u pravcu deeskalacije tenzija i mogućim povratkom onome što se činilo najplodonosnijim naporima tokom deset godina u pravcu konačnog mirovnog sporazuma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije