Svijet u novu 2016. godinu ušao u sjeni terorizma

Radiosarajevo.ba
Svijet u novu 2016. godinu ušao u sjeni terorizma

Brojni teroristički napadi koji su pogodili svijet u 2015. godini, bili su uzrok da mnoge zemlje svijeta u novu 2016. godinu uđu u sjeni terorizma.

Strah od novih terorističkih napada bio je prisutan i tokom sinoćnjih proslava, zbog čega je u brojnim evropskim gradovima doček organizovan uz znatno pojačane mjere sigurnosti.

Velika Britanija u 2016. godinu ušla je uz spektakularan vatromet u glavnom gradu Londonu, u kojem je u „najluđoj noći“ bilo angažovano oko tri hiljade policajaca.

Spektakularni vatromet ispred britanskog parlamenta, uz rijeku Temzu, ove godine pratilo je više od 100 hiljada ljudi. Spektakl je trajao 11 minuta i 15 sekundi, a u tom periodu ispaljeno je 12 hiljada različitih pirotehničkih sredstava.

Obzirom da je glavni grad Francuske polovinom novembra prošle godine bio meta više terorističkih napada, na obezbjeđenju proslave Nove godine u Parizu bilo je angažovano 11 hiljada policajaca.

Širom Francuske sinoć je bilo angažovano 100 hiljada policijskih službenika, a u Parizu je na mjestima gdje su organizovane proslave bio zabranjen alkohol u periodu od 20:00 do 06:00 sati.

Visoke mjere sigurnosti tokom dočeka Nove godine nisu zaobišle ni Berlin, gdje se okupilo oko 100 hiljada ljudi, a opasnost od terorističkih napada u toku novogodišnje noći izazvala je paniku u tom njemačkom gradu.

Policija je nekoliko sati ranije blokirala saobraćaj u ulicama nedaleko od mjesta gdje je organizovana proslava. Brojnost policijskih sluzbenika u odnosu na prošlu godinu je bila znatno veća.

Oko milion ljudi uz muziku i zabavu u New Yorku dočekalo je Novu godinu uz vatromet na otvorenom na trgu Times. Pojačane sigurnosne mjere omogućile su siguran doček nove 2016. godine.

U proteklom periodu česte dojave o napadima u "najluđoj noći" u godini kao i teroristički napadi u saveznoj američkoj državi Kalifornija, ali i teroristički napadim u Parizu, zahtijevali su visok stepen opreznosti i pojačanih sigurnosnih mjera širom svijeta.

Svi turisti, ali i stanovnici New Yorka koji su kraj 2015. godine željeli obilježiti na popularnom trgu, bili su detaljno pretraženi, a za sigurnost su bili zaduženi i policijski psi kao i detektivi Federalnog istražnog biroa (FBI). Ovako detaljne pretrage bile su uzrok čekanjima koja su trajala i po nekoliko sati, a policija nije dozvoljavala unošenje ruksaka na trg.

Pretpostavlja se da je doček Nove godine na trgu Times na podrucju SAD-a uživo gledalo oko 100 miliona ljudi, a u svijetu ukupno milijarda ljudi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije