Svijet u iščekivanju: Američki parlamentarni izbori kao test Trumpove politike

Radiosarajevo.ba
Svijet u iščekivanju: Američki parlamentarni izbori kao test Trumpove politike
Foto: Arhiv / Ilustracija
U SAD-u se održavaju izbori za Predstavnički dom i Senat Kongresa, a na većini biračkih mjesta glasanje će trajati 12 sati.

Amerikanci biraju svih 435 članova Predstavničkog doma, čiji je mandat dvije godine, i trećinu članova Senata (35) od ukupno 100, za njihov novi šestogodišnji mandat.

Pored toga, 36 američkih saveznih država danas bira guvernere, a novembarske izbore mnoge lokalne zajednice koriste da bi se građani izjasnili o za njih važnim pitanjima.

Ovi izbori će biti svojevrstan test kako za republikanskog predsjednika Donalda Trumpa, tako i za Demokratsku partiju čija je kandidatkinja Hillary Clinton prije dvije godine pretrpjela šokantan poraz u utrci za Bijelu kuću.

Drugim riječima, izbori su neka vrsta referenduma o Trumpu iako se njegovo ime ne nalazi na glasačkim listićima.

Prvi su na glasanje izašli stanovnici Vermonta, a prva birališta će biti zatvorena u Kentuckyju i Indiani, a potom i širom juga SAD, uključujući za ove izbore ključne savezne države Georgiju i Floridu.

Po izlaznim anketama iz ove dvije države, moglo bi se znati da li će na izborima trijumfovati demokrate ili republikanci.

Republikanska partija trenutno ima većinu u oba doma Kongresa. Trenutni omjer zastupnika u Senatu je tijesnih 51:49 u korist republikanaca koji i u Predstavničkom domu imaju 23 zastupnika više od demokrata. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije