Svi protiv Trumpa: Nuklearni sporazum s Iranom nema alternativu

Fena
Svi protiv Trumpa: Nuklearni sporazum s Iranom nema alternativu
Evropska unija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka su zajednički pozvali američkog predsjednika Donalda Trumpa da ostane pri ugovoru koji je onemogućio Iran da razvija nuklearno oružje, javlja Reuters.

Predstavnici evropskih sila su uputili apel samo dan prije nego Trump treba odlučiti o ponovnom uvođenju sankcija Iranu, što bi, de facto, značilo kraj sporazuma po kojem je Teheran za obustavljanje programa dobio ukidanje velikog broja sankcija.

Specijalna predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mohgerini, zatim šefovi diplomatija Jean-Yves Le Drian, Sigmar Gabriel i Boris Johnson, razgovarali su s iranskim kolegom Mohammadom Javadom Zarifom u Brusselsu, te pružili podrušku sporazumu.

Za razliku od Trumpa koji je sporazum opisao kao "najgori ikad ispregovarani sporazum", vodeći diplomati su istakli da on nema alternativu.

"Složili smo se da želimo sačuvati sporazum od bilo kakve odluke koja bi ga mogla ugroziti", rekao je njemački šef diplomatije Sigmar Gabriel, dodajući da je neophodno spriječiti razvoj nuklearnog oružja.

Zarif je na društvenim mrežama poručio da je sastanak snažna poruka da se Iran pridružava odredbi ugovora te da ima pravo da uživa u ekonomskim koristima olakšavanja sankcija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije