Švedski političar izazvao buru: Muslimani nisu 100 posto ljudi

Radiosarajevo.ba
Švedski političar izazvao buru: Muslimani nisu 100 posto ljudi
Martin Strid iz partije Švedske demokrate (SD) izazvao je veliku buru u toj zemlji izjavom da muslimani nisu u potpunosti ljudi, prenosi RT.

Strid je na nacionalnoj konferenciji stranke rekao da postoji skala ljudskosti od 1 do 100, ali da muslimani nisu 100 posto ljudi.

“Na jednom kraju te skale vi ste 100 posto ljudi, osobe, i sve što je dio tog koncepta. Sa druge strane vi ste 100 posto muhamedanci. Svi muslimani su negdje na toj skali. Ukoliko ste bivši musliman, prešli ste veliki dio puta ka tome da u potpunosti postanete čovjek“, rekao je Strid.

Osim toga, on je naveo da želi da “oslobodi muslimane od islama“, kao i da su borci tzv. Islamske države "100 posto muhamedanci".

Njegov govor snimila je švedska televizija SVD, a potom je završio na internetu. RT ističe da je govor švedskog političara tako završio u Facebook grupi “Nisam rasista, ali...“

Inače, SD se ubrzo distancirala od Stridovih komentara, a visoki zvaničnici partije označili su govor kao “rasistički“ i najavili da će Strid biti izbačen iz partije.

“Možda je riječ o najgorem komentaru koji sam ikada čuo u tom kontekstu“, rekao je lider stranke Jimi Okeson.

Strid se potom izvinio zbog svojih komentara, navodeći da “se izrazio veoma nespretno“: “Poznajem mnogo muslimana, i sa mnogima od njih sam dobar prijatelj. Ljudi su ljudi, naravno“.

Švedske demokrate su partija ekstremne desnice koju su mediji do sada opisivali kao populističku i antiimigrantsku.

Inače, partija je osnovana 1988. godine i vuče korijene fašizma, a bila je i dio pokreta za supremaciju bijele rase krajem osamdesetih godina prošlog vijeka. Među osnivačima partije je više onih koji su javno izrazili podršku nacizmu, prenosi Beta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije