Švedska uvela ekološki porez na letove sa svojih aerodroma

Anadolija
Švedska uvela ekološki porez na letove sa svojih aerodroma
BBC.com / Aerodrom u Štokholmu
Švedska vlada je saopćila kako je od danas počelo naplaćivanje ekološkog poreza za sve letove aviona koji polijeću s aerodroma u toj zemlji, a iznosi između šest i 40 eura po osobi.

Švedske vlasti su saopćile kako će se zbog zagađenosti zraka uzrokovane emisijom ugljika, naplaćivati dodatna taksa određena prema razdaljini putovanja.

Dodaje se kako će taksa za putovanje prema zemljama Europske unije iznositi oko šest eura, a za zemlje van EU koje od Švedske nisu dalje od 6.000 kilometara 25 eura po osobi. Također, za putovanja u zemlje dalje od 6.000 kilometara taksa će iznositi 40 eura po osobi.

Direktor Turkish Airlinesa u Stochkholmu Bilal Arpaci je kazao kako su obavješteni o uvedenoj promjeni i da se ona od ovog mjeseca odražava na cijenama avionskih karata.

Scandinavian Airlines (SAS) smatra kako će se dodatni porez negativno odraziti na Šveđane.

Ističu kako veliki broj Šveđana voli putovati na udaljene destinacije zbog čega su upozorili da bi letovi prema udaljenim destinacijama mogli biti realizirani iz danskog Kopenhagena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije