Švedska upozorila lokalne vlasti: Raste napetost, ubrzajte pripreme za rat

Hina
Švedska upozorila lokalne vlasti: Raste napetost, ubrzajte pripreme za rat
0 / Štokholm
Nevjerovatne vijesti stižu iz Švedske, gdje su lokalne vlasti dobile poziv vlade ove države da ubrzaju pripreme planova za mogući rat u budućnosti, dok rastu napetosti sa Rusijom, saopćio je danas jedan švedski dužnosnik.

Tačnije, vijest da švedske lokalne vlasti ove sedmice dobile pismo sa takvim uputstvom saopćio je Svante Werger, voditelj službe za informiranje Agencije za izvanredne situacije.

"Planiranje za prijetnju rata u praksi je, u velikoj mjeri, izostalo od 2000. Zahtjevi su sada drugačiji i odredbe će biti strožije", rekao je Werger.

Sve je to dio zabrinutosti Švedske i država iz njihovog susjedstva za rusku aneksiju Krima i sukob na istoku Ukrajine, a švedski ministar odbrane Peter Hultqvist je rekao, prošlog mjeseca, da se situacija i dalje pogoršava.

Još prošle godine zvanični Stockholm je odlučio pojhačati civilnu zaštitu, a nakon ovog pisma lokalne vlasti će započeti vježbe s vojskom, kao i osiguranje sigurnih komunikacija i provjeru skloništa, navodi se i uputstvu.

Švedska, koja nije članica NATO-a, jača svoje oružane snage. Značajno je povećala izdvajanja za obranu i ponovno rasporedila vojnike na baltičkom otoku Gotlandu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije