Švedska: Smijenjena predsjednica Plivačkog saveza zbog izjava protiv nošenja marame

AA
Švedska: Smijenjena predsjednica Plivačkog saveza zbog izjava protiv nošenja marame
Foto: AA / Švedska atletska federacija donije odluku

Švedska atletska federacija smijenila je predsjednicu Plivačkog saveza Švedske Ullu Gustavsson zbog izjava usmjerenih protiv nošenja marame.

Prema navodima švedske državne televizije SVT, na sastanku Švedske atletske federacije odlučeno je da Gustavsson bude smijenjena.

Iz Švedske atletske federacije su poručili de ne žele diskriminisati nijednog sportistu niti će dozvoliti diskriminaciju u svojim redovima.

Gustavsson je jučer u izjavi za švedski list Aftonbladet kritikovala objavljivanje fotografije pokrivene sportistkinje na stranici Švedske atletske federacije.

"Marama je sredstvo za vršenje pritiska na djecu i pokazatelj seksualnosti. Ima li u našim vrijednostima mjesta za dječije brakove i ubistva iz časti? Ako se migranti žele baviti sportom, mogu to učiniti i bez marame", rekla je Gustavsson.

Zamjenik predsjednika Plivačkog saveza Stefan Persson je osudio izjavu koju je dala Gustavsson te dodao da Plivački savez Švedske ne želi da se bilo koje dijete osjeća diskriminisano.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije