Svakih 7 sekundi djevojčica mlađa od 15 godina bude prisiljena na udaju

Radiosarajevo.ba
Svakih 7 sekundi djevojčica mlađa od 15 godina bude prisiljena na udaju
Svake dvije sekunde u svijetu se uda djevojčica mlađa od 18 godina.

Svakih sedam sekundi djevojčica mlađa od 15 godina stupi u brak, piše u novom izvještaju organizacije Save the Children.

Istraživanje Every Last Girl pokazuje da djevojčice u dobi od deset godina bivaju prisiljene na udaje za muškarce često mnogo starije od sebe, što ih izlaže obiteljskom nasilju, zlostavljanju i silovanju.

Izvještajem je kreiran novi indeks za rangiranje zemalja prema broju dječijih brakova, obrazovanju, tinejdžerskoj trudnoći, smrtnosti rodilja i boju žena u politici.

Izvještaj je otkrio da je broj maloljetnica koje stupe u brak porastao - svake dvije sekunde u svijetu djevojčica mlađa od 18 godina bude prisiljena na udaju, najviše u Afganistanu, Jemenu, Indiji i Somaliji.

Indija je navedena kao zemlja s najvećim brojem dječijih brakova u svijetu, s gotovo polovinom svih djevojaka - oko 24,6 miliona - u braku prije nego navrše 18 godina. Dodaje se da ove brojke imaju veze i s veličinom populacije u svakoj od zemalja.

Za djevojčice iz siromašnih obitelji je više vjerovatno da će biti udane u mladoj dobi. Oko četrdeset posto najsiromašnijih djevojčica u Nigeriji je u braku već prije nego napune 15 godina, u odnosu na "samo" tri posto onih koje su boljeg materijalnog stanja u toj afričkoj zemlji.

U izvještaju je navedeno i da je djevojčice najviše ispaštaju tokom kriza i sukoba. U Libanonu mnoge djevojčice sirijske izbjeglice su prisiljene na brak u zamjenu za sigurnost roditelja, dok je u Sierra Leoneu tokom izbijanja ebole i uslijed zatvaranja škola došlo do 14.000 tinejdžerskih trudnoća.

Posebno je pomenut slučaj 14-godišnje djevojke Sahar (to nije njeno pravo ime), koja živi u Libanonu. Ona je kao 13-godišnjakinja bila u braku s 20-godišnjim muškarcem, a trenutno je u drugom mjesecu trudnoće.

"Dan vjenčanja sam zamišljala kao veliki dan, ali nije tako bilo. Bilo je tužno i grozno. Bilo je mnogo tuge. Mnoge djevojke se udaju u ranoj dobi dobiju neke bolesti i pate od krvarenja. Srećom, meni se nije to dogodilo", kazala je Sahar.

"Osjećam se blagoslovljenom jer ću imati dijete. Ali ja sam dijete koje mora odgajati dijete."

Direktor organizacije Save the Children Kevin Watkins dječiji brak naziva oblikom nasilja koje djevojčicama oduzima slobodu.

"Prisiljavanje djevojčica na udaju za mnogo starije muškarce im oduzima njihovu slobodu i donosi seksualno ropstvo. Umjesto da su u školi, udane djevojke trpe nasilje u obitelji, zlostavljanje i silovanje. Oni ostaju trudne i izložene su spolno prenosivim bolestima, uključujući HIV. Imaju djecu prije nego su njihova tijela za to spremna. Njihovi porodi su opasni, nekad i smrtonosni", kazao je on.

Organizacija Save the Children osim što pomaže i daje podršku djeci i ženama u teškom položaju širom svijeta, poziva vlade da pomognu okončati dječije brakove. Unatoč obećanjima međunarodne zajednice da će se ova grozna praksa okončati do 2030. godine, procjenjuje se će se, prema ovim rezultatima izvještaja, broj djece prisilno udate povećati sa 700 miliona na oko 930 miliona do 2030. godine i na 1,2 milijardi do 2050. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije