Suzavcem na demonstrante: U Budimpešti buna protiv Orbana

Radiosarajevo.ba
Suzavcem na demonstrante: U Budimpešti buna protiv Orbana
FOTO: BERNADETT SZABO / Protest u Budimpešti

Hiljade Mađara u četvrtak su protestvovali u Budimpešti protiv novog zakona o radu, kao i novog zakona o upravnim sudovima koji su doneseni u srijedu i odmah su izazvali val nezadovoljstva građana.

Oko tri hiljade demonstranata okupilo se oko budimpeštanskog parlamenta, a potom je blokiralo promet na jednom od mostova preko Dunava uzvikujući “Prljavi Fidesz” i “Orbane idi dovraga”.

“Došao sam pokazati srednji prst vladi”, kazao je student Adam, koji nije želio otkriti svoje prezime.

“Ovamo nas je dovelo nezadovoljstvo.. jedno je pitanje sudova, što je nova faza cementiranja njihove vlasti”, kazao je Tamas Szabo (65) koji je došao s mađarskom zastavom.

Mađarski parlament usvojio je u srijedu zakon o fleksibilnijem radnom vremenu, u jako napetom ozračju zbog nezapamćenog protivljenja opozicije koja tvrdi da je riječ o “robovlasničkom zakonu”.

Stranka Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana ima u parlamentu dvotrećinsku većinu.

Zakon, koji znatno povećava broj prekovremenih sati koje poslodavci mogu zatražiti, usvojen je sa 130 glasova za prema 52 protiv i jednim suzdržanim.

Broj maksimalno dopuštenih prekovremenih radnih sati povećat će se po novom zakonu s 250 na 400 na godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije