Sudbina 8-godišnjeg bosanskog dječaka šokirala Italiju: "Mama me izbacila na ulicu"

J. M.
Sudbina 8-godišnjeg bosanskog dječaka šokirala Italiju: "Mama me izbacila na ulicu"
Scena iz gradića Carmagnola (okrug Torino) šokirala je Italiju: Prolaznici i vozači primijetili su 8-godišnjeg dječaka koji na hladnoći sâm luta ulicama.

Nije imao čak ni jaknu, tek tanki džemper u kojem je besciljno hodao duž ceste 128 riskirajući da ga pregaze vozila, piše Il Messaggero.

"Mama me više ne želi. Izbacila me iz kuće. Sada živi s drugim muškarcem, a ja tražim svoje rođake", skrušeno je rekao dječak zaprepaštenim policijskim službenicima koji su ga identificirali nakon dojave građana.

Italijanska javnost tek sada je obaviještena o onome što se dešavalo 23. decembra prošle godine. Istragom je utvrđeno da nesretni dječak govori istinu!

Policajci su pronašli njegovu 38-godišnju majku, državljanku BiH, koja je potvrdila da ne želi dijete jer živi sa svojim novim partnerom. Objasnila je da dječak već neko vrijeme živi s djedom i bakom, dok je nepoznata adresa oca, također državljanina BiH.

Protiv oba roditelja podnesena je prijava zbog napuštanja maloljetnog djeteta, dok su brigu o 8-godišnjaku preuzele nadležne socijalne službe.

Dok je trajala istraga, nesretni bosanski dječak postao je maskota općinske policije čiji su se pripadnici, zajedno s Caritasom, brinuli o njemu.

Ivana Gaveglio, gradonačelnica Carmagnole, rekla je novinarima da je sudbina dječaka svima slomila srce.

"On je veoma nježan i miran dječak. Nikad nije išao u školu. Smješten je u sigurnu kuću u kojoj se osjeća prihvaćenim. To je dobra stvar, pozitivan signal jer ga očekuje odrastanje u nimalo jednostavnim okolnostima, rekla je Ivana Gaveglio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije