Sudanci i dalje protestiraju, traže civilnu vladu

Fena
Sudanci i dalje protestiraju, traže civilnu vladu
Foto: EPA-EFE / Protesti u Sudanu

Desetak hiljada Sudanaca u petak je nastavilo s protestima zahtijevajući formiranje civilne vlade, dan nakon što je vojska preuzela vlast u puču.

Vojska te istočnoafričke zemlje u četvrtak je svrgnula dugogodišnjeg predsjednika Omara al-Bashira i uspostavila prelazno vojno vijeće koje će predvoditi bivši potpredsjednik i ministar odbrane Awad Ibn Auf u naredne dvije godine.

Al-Bashir, koji je bio na vlasti 30 godina i kojeg traži Međunarodi krivični sud zbog teških kršenja ljudskih prava u regiji Darfura, odveden je na "sigurno mjesto", saopćila je vojska.

Opozicione grupe i demonstranti tvrde, ipak, da puč nije donio promjene, pozivajući na održavanje slobodnih i poštenih izbora te uspostavu civilne vlade. 

Deseci hiljada demonstranata izveli su masovne proteste pred vojnim štabom i predsjedničkom rezidencijom u prijestonici Khartoumu prošle subote.

Njima su prethodili mjeseci miroljubivih uličnih protesta, koji su postali krvavi u posljednjim danima, uz 21 ubijenu osobu i desetke povrijeđenih.

Demonstracije su počele u decembru 2018. kada je nagli rast cijena hljeba i goriva izazvao javno zgražanje.

Ekonomija naftom bogate zemlje teško je pogođena nakon njenog razlaza s Južnim Sudanom u 2011., i vlada se trenutno suočava s novom ekonomskom krizom dok se također bori protiv nekolicine pobunjeničkih grupa, prenosi dpa.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije