Sud izrekao zatvorsku kaznu 88-godišnjoj Njemici zbog negiranja holokausta

Fena
Sud izrekao zatvorsku kaznu 88-godišnjoj Njemici zbog negiranja holokausta
Foto: EPA / Ursula Haverbeck
Njemački sud je osudio u ponedjeljak 88-godišnju ženu na šest mjeseci zatvora zbog negiranja holokausta i izazivanja mržnje.

Ursula Haverbeck, koja sebe naziva revizionističkom historičarkom, na jednom javnom događaju u januaru 2016. godine je izjavila da gasne komore u koncentracionom logoru Auschwitz "nisu postojale", izvještava Reuters.

Sud u Berlinu je proglasio Haverbeck krivom nakon pregleda kratke snimke njenog govora u kojem je ona, kako tvrdi, citirala knjigu, te da nije izražavala vlastito mišljenje. Sud je međutim zaključio da je govor njen i izrekao šest mjeseci zatvorske kazne.

Negiranje holokausta, u kojem je ubijeno šest miliona Jevreja, krivično je djelo u Njemačkoj i kažnjivo s do pet godina zatvora.

Protiv Haverbeck su već ranije vođeni slični postupci, a posljednji ovog ljeta u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji završen je osudom na kaznu u trajanju od deset mjeseci za iste optužbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije