Stručnjaci su upozorili na širenje dezinformacija o koronavirusu

Radiosarajevo.ba
Stručnjaci su upozorili na širenje dezinformacija o koronavirusu
Photojoiner / Stručnjaci su upozorili na širenje dezinformacija o koronavirusu

Mediji širom svijeta posljednjih dana sa posebnom pažnjom prate dešavanja o novom koronavirusu, koji se sredinom januara počeo širti po cijelom svijetu iz kineskog grada Wuhaha.

Broj stradalih u Kini od epidemije koronavirusa popeo se na 56, objavili su u nedjelju lokalni mediji, a tokom protekla 24 sata prijavljeno je 688 novih potvrđenih slučajeva, 1.309 sumnjivih slučajeva i 15 smrtnih slučajeva od bolesti.

Ministrica Gudeljević o kineskim turistima: Zabrinuti smo, ali pratimo situaciju!

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević potvrdila je za Radiosarajevo.ba da ovo ministarstvo inenzivno prati situaciju o koronavirusu. Posebno nakon što je hrvaski portal sinoć objavio da je na granični prijelaz Bregana stigao autobus pun kineskih turista iz Wuhana, kineskog grada iz kojeg je krenula epidemija koronavirusa.

"Situacija sa upalom pluća rezultirala je sa ukupno 56 smrtnih slučajeva, dok 49 osoba oporavilo, a 2.684 se vode kao sumnjivi pacijenti“, objavila je novinska agencija Xinhua pozivajući se na Nacionalnu zdravstvenu komisiju Kine.

Ipak, stručnjaci su upozorili na širenje dezinformacija o koronavirusu. Mnoge su takve lažne vijesti podijelili korisnici Facebooka i Twittera, a drugi su dezinformacije širili putem zloglasnih web stranica zavjere. Jednu je neistinu podijelio i kandidat za Senat SAD-a 2020. godine, piše portal PolitiFakt.

Ovaj portal je prošao kroz nekoliko desetaka postova na društvenim medijima i provjerio nekoliko najpopularnijih netečnih tvrdnji o koronavirusu. Mnogi su postovi o koronavirusu označeni kao dio Facebookovih napora u borbi protiv lažnih vijesti i dezinformacija na News Feedu.

Oni su čak i objavilji i mail na koji se mogu javiti svi koji sumnjaju u pojedine tvrdnje. Mail možete pronaći na OVOM linku.  

Posebna priča je da postoji cjepivo za koronavirus, pa su tako neki korisnici na Facebooku rekli da bi bolest mogla biti vladina zavjera za cijepljenje što više ljudi.

Ako nas ne ubije smrtonosni virus, vlast hoće sigurno...

Dok je izvještaj T ransparency international a potvrdio strahoviti rast razine korupcije u Bosni i Hercegovini, građani se nastavili gušiti zbog opasnog zraka, a vijest o Korona virusu šokirala svijet, ovdje se i dalje ponajviše pratilo trakavicu s promjenom vlasti u Kantonu Sarajevo.

"Ne postoje cjepiva niti za jedan koronavirus, a kamoli za onaj u Wuhanu", rekao je za PolitiFact Amesh Adalja, stručnjak iz  Centra za zdravstvenu sigurnost Univerziteta Johns Hopkins.

Pojedini čak tvrde da je koronavirus "stvoren u laboratoriji" kao "bio oružje za kontrolu stanovništva". Naravno, ni za  ovu informaciju nema čvrstih temelja. 

U svakom slučaju o koronavirusu će se još svakako pisati, ali s pažnjom se treba čuvati i širenja dezinfomacija put medija i društvenih mreža. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije