Strogi lockdown u Njemačkoj - zabranjeno nošenje platnenih maski

2
Tanjug
Strogi lockdown u Njemačkoj - zabranjeno nošenje platnenih maski
Foto: EPA-EFE / Angela Merkel

Njemačka je odlučila da do 14. februara zadrži na snazi stroge mjere zbog koronavirusa.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i čelnici 16 pokrajina dogovorili su večeras da uz postojeće uvedu i obavezno nošenje visokokvalitetnih medicinskih zaštitnih maski u prodavnicama i u javnom prevozu. To uključuje takozvane hirurške maske, poznatije po oznakama "FFP2" i "N95".

Prema novim pravilima, građanima će biti zabranjeno nošenje platnenih maski ili šalova kao zamjene za maske u javnom prevozu, prenose mediji.

Uz to, dokument s novim mjerama predviđa da Savezno ministarstvo rada i socijalnih pitanja donosi uredbe o radu od kuće. Poslodavci moraju da omoguće zaposlenima rad od kuće kad god je to moguće., što bi smanjilo kontakte na poslu i na putu do posla. Od poslodavaca se traži da uspostave fleksibilno radno vrijeme za sve one koji moraju da idu na posao da bi se izbjegla gužva u javnom prevozu u ranim jutarnjim i poslijepodnevnim časovima.

Zaposlenima će zabraniti zajednički ručak, u pokušaju da smanje socijalne kontakte.

Prema planu, njemačke savezne oružane snage biće raspoređene kao pomoć u masovnom testiranju u staračkim domovima.

Jedna od važnijih tema sastanka bila je i odluka o otvaranju škola. Za nastavak takvog režima u školstvu naročito se zalaže kancelarka Merkel, dok su neki pokrajinski čelnici protiv, ali se u ovom trenutku čini da će stav Merkelove prevladati.

Iako se broj zaraženih smanjuje posljednjih dana Merkelova je upozorila na nove prenosivije varijante koronavirusa.

U Njemačkoj je u posljednja 24 časa infekcija COVID-19 potvrđena kod 11.369 ljudi, dok je 989 ljudi umrlo. Do sada je ukupno preminulo više od 47.000 ljudi, a zaraženo je više od dva miliona ljudi

Njemačka se još od novembra nalazi u nekoj vrsti "lockdowna", koji je prvo trebalo da traje samo četiri sedmice i završi se prije božićnih praznika. U međuvremenu su zatvorene škole, prodavnice koje ne prodaju osnovne namirnice, barovi, restorani, te sadržaji za zabavu i kulturu.

Na snazi je i mjera prema kojoj jedno domaćinstvo može posjetiti samo jedna osoba, koja nije iz tog domaćinstva.

U okruzima gdje je više od 200 novooboljelih na 100.000 stanovnika u sedam dana nije dozvoljeno napuštanje kuće dalje od 15 kilometara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije