Stroga i nježna slavenska duša: Portret Marije Zaharove, najmoćnije žene Rusije

J. M.
Stroga i nježna slavenska duša: Portret Marije Zaharove, najmoćnije žene Rusije
Foto: MVP Rusije / EPA / Marija Zaharova u zvaničnom i opuštenom nastupu
Još u vremenu bivšeg SSSR-a formirano je uvriježeno mišljenje o Ruskinjama kao strogim i autoritativnim ženama.

Bez razlike da li se prenosila priča o pukovnicama KGB-a, stjuardesama Aeroflota, uspješnim sportistkinjama, uvijek je Ruskinja percipirana kao ozbiljna, skoro namrgođena žena s kojom se "ne valja kačiti".

Pad komunizma promijenio je mnoge stereotipe o Rusiji, tako i pogled na žene. To više nisu stroge nego "krhke i nježne slavenske duše", a da se mogu povezati dva svijeta dokaz je Marija Zaharova, danas vjerovatno najmoćnija žena Rusije.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije predstavlja lijepo lice zemlje, ali joj nije mrzak ni povratak u tradiciju "jake Ruskinje". U javnim nastupima rijetko je nasmijana, često odjevena u uniformu koja treba naglasiti tradiciju i snagu Putinove Rusije.

Vladimir Putin i Marija Zaharova - undefined

Foto: wiki / Vladimir Putin i Marija Zaharova

Marija Zaharova rođena je 24. decembra 1975. godine u Moskvi u porodici diplomata bivšeg SSSR-a. Djetinjstvo je provela u Pekingu, gdje su njeni roditelji bili u diplomatskoj službi.

Studirala je na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose, a 1998. godine diplomirala na temu "Nalogodavno novinarstvo i orijentalizam". Stažirala je u ruskoj ambasadi u Pekingu, a od 2003. do 2005. godine te od 2008. do 2011. godine radila u Odsjeku za informiranje ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Od 2005. do 2008. bila je ataše za štampu u Stalnoj misiji Rusije pri UN-u, od 2011. do 2015. zamjenica direktora Odjela za informiranje Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije.

Konačno, 2015. godine preuzela je današnju funkciju – glasnogovornice Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Marija Zaharova prenosi  stajališta Ministarstva na čijem je čelu Sergej Lavrov, no utisak je da ima veliku "slobodu" i "autonomiju" u radu. Oni koji je vole njene izjave ocjenjuju "oštroumnim i direktnim", drugi smatraju da je "previše sarkastična" kada ismijava ruske neprijatelje.

Zaharova na vjenčanju s Andrejom Makarovom 2005. godine - undefined

Twitter: Zaharova na vjenčanju s Andrejom Makarovom 2005. godine

A oni koji je ne vole najčešće koriste epitet "vulgarna" i "provokativna"... Ovi posljednji svoje tvrdnje ne temelje samo na izjavama Marije Zaharove u funkciji glasnogovornice Ministarstva vanjskih poslova Rusije nego i javnim nastupima.

Dovoljne je vidjeti brojne lascivne slike pri čemu centralno mjesto zauzimaju  svjedočanstva s vjenčanja s Andrejom Makarovom 2005. u New Yorku.

Ili, kad je lijepa Marija u kratkoj suknji zaplesala "Kalinku" na Samitu ASEAN-a u Sočiju prije dvije godine.

Smatra da ne postoji podjela na muški i ženski pristup diplomatiji.

"Naravno, postoje odlike koje se ispoljavaju u pristupima i životnim tradicijama, u određenoj raspodjeli obaveza između muškarca i žene kada je u pitanju porodični život. Ovo, naravno, ima svoj pečat i, po meni, pogrešno ga je izjednačavati", rekla je Zaharova i dodala da na prvom mjestu treba biti profesionalan pristup poslu.

Zaharova je poznata u Rusiji zbog učešća u političkim emisijama na ruskoj televiziji, komentarima na društvenim mrežama o osjetljivim političkim pitanjima, sve u svemu spada u najcjenjenije ruske diplomate.

Ne samo to, Marija Zaharova je jedan od najčitanijih ruskih blogera. U braku s Andrejom Makarovom ima 8-godišnju kćerku Marijanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije