Stravično: Otrovan pas koji je spasio desetine života

Radiosarajevo.ba
Stravično: Otrovan pas koji je spasio desetine života
Foto:Facebook / Italija žali za spasiocem
Italijani su u šoku zbog trovanja psa koji je herojski spašavao živote nakon niza zemljotresa u ovoj zemlji tokom 2016. godine.

Građani, ljubitelji životinja i aktivisti za prava životinja u Italiji zahtjevaju strožije kazne za zlostavljače životinja nakon što je pas, koji je radio kao spasilac i tragač poslije više razornih zemljotresa i koji spasio niz ljudskih života, pronađen otrovan u svom dvorištu.

Njemačkog ovčara po imenu Kaos italijanski mediji i javnost prozvali su herojem kada je pronašao preživjele ljude u ruševinama nakon snažnog potresa u augustu 2016. godine. U toj nesreći poginulo je 230 ljudi.

Uz svog vlasnika Fabiana Ettoreea, Kaos je jedan od prvih koji je stigao na mjesto nesreće i svakodnevno neumorno radio i pomagao Ettorueu i drugim spasiocima u potrazi za žrtvama tokom tih nekoliko nedjelja, prenose svjetski mediji.

"U mom srcu je ostala ogromna praznina. Nastavi sa svojim poslom, kako ti samo znaš, traži nestale, spašavaj živote... Nemoj mrziti one koji su ti ovo napravili", neutješan je njegov vlasnik.

Ettorre je u subotu svog psa pronašao mrtvog. Pas je otrovan u dvorištu njegove kuće.

“Nemam riječi. Ne razumijem ovaj stravičan postupak. Bio je živ u dva ujutro, čuo sam ga kako laje”, napisao je Ettorre.

Aktivisti su ubicu psa prozvali ozbiljnim kriminalcem i pozvali nadležne da sprovedu strožije kazne za zlostavljanje ili ubijanje životinja.

“Ubili su heroja koji je šapama, zajedno sa spasiocima, satima kopao ruševine kako bi pronašao preživjele u strašnom zemljotresu. Spašavao je ljude. One iste ljude koji su ga otrovali”, rekao je Rinaldo Sidoli, ispred organizacije “Italijani animalisti”.

Pored zemljotresa, Kaos je nedavno je učestvovao i u potrazi jedne nestale osobe.

“Nećemo zaćutati dok se pravda ne zadovolji. Moramo političke strukture da podstaknemo na donošenje novih zakona i strožije kazne za zlostavljanje i ubijanje životinja”, dodao je Sidoli.

Italijanska policija pokrenula je istragu u slučaju trovanja herojskog psa.

Fabijano Ettorre je svom psu na Facebooku posvetio je vrlo emotivnu objavu:

“Doviđenja, dragi prijatelju! U mom srcu je ostala ogromna praznina. Nastavi sa svojim poslom, kako ti samo znaš, traži nestale, spašavaj živote... Nemoj mrziti one koji su ti ovo napravili... Puno smo radili zajedno, nikad se nisi štedio, bio si neumoran. Bio si najodaniji prijatelj, dijelili smo dom, kauč, sve... Trči, dragi prijatelju, trči dok se opet ne sretnemo...”

Trovaču svog psa poželio je da ne pronađe mir u životu jer mu je, kako kaže, uzeo najvredniju stvar na svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije