Stranka Zeleni želi zabraniti terence u njemačkim gradovima, evo šta je razlog

Radiosarajevo.ba
Stranka Zeleni želi zabraniti terence u njemačkim gradovima, evo šta je razlog
Foto: Seat / Ilustracija

Stranka Zeleni u Njemačkoj predlaže da se zabrani saobraćanje terenaca u gradovima piše Deutsche Welle.

Prijedlog je uslijedio nakon što je vozač terenca Porsche Macan usmrtio četvero pješaka u Berlinu dok su čekali da pređu preko ulice.

Poginuli su 28-godijak i 29-godišnjak, 64-godišnjakinja i trogodišnje dijete. Tri osobe su povrijeđene - vozač terenca i njegovi saputnici.

Nakon nesreće, Zeleni su kritikovali vozače terenaca.

"U gradu nema mjesta automobilima koji liče na oklopna vozila. Oni su pogubni za klimu, i bez udesa su prijetnja, svaka greška vozača znači životnu opasnost po nevine", poručio je predsjednik Općine Berlin Centar Stephan von Dassel.

Zastupnik Zelenih u Bundestagu Oliver Krichner je zatražio da se ograniči veličina terenaca na centralnim gradskim područjima.

"Najbolje bi bilo da se to reguliše nekim državnim zakonom koji bi dozvolio općinama da odrede veličinu vozila koja smiju da se kreću njihovim ulicama", rekao je Krichner.

Istraživač saobraćajnih nesreća iz udruženja njemačkih osiguravajućih društava Sigfried Brokman je komentarisao ove prijedloge.

"Ne može se jednostavno reći da je jedan terenac generalno opasniji od Volkswagena Polo ili Smarta", rekao je dodavši da brzina kretanja vozila i način kolizije imaju veći uticaj od težine vozila.

U pomenutoj saobraćajnoj nesreći, Porsche je oborio semafor, te se nastavio kretati dalje. Da je bilo manje vozilo, vjerovatno bi ga semafor zadržao, navodi Deutsche Welle.

Njemačko društvo za zaštitu životne sredine Umvelthilefe je objavilo na Twitteru da terenci nemaju šta tražiti u gradu.

Predlažu da vozači terenaca plaćaju svaki ulazak u grad ili da im se zabrani parkiranje u gradu ili da parkiranje za njih bude mnogo skuplje.

Zeleni su i ranije kritikovali terence. Prije svega što ih smatraju "klimatskim štetočinama". Uprkos tome, njihova prodaja je u stalnom porastu. 

Ove godine će prvi put u Njemačkoj biti premašena brojka od milion novih registrovanih terenaca u jednoj godini. Njihov udio na njemačkom tržištu je jedna trećina, ukazuje Deutsche Welle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije