Strache pokušao prekriti dokaze o aferi "Ibiza": Odao ga jedan detalj

Radiosarajevo.ba
Strache pokušao prekriti dokaze o aferi "Ibiza": Odao ga jedan detalj
Printscreen / Foto: Detalj iz spornog videa objavljenog 2019. godine

Samo nekoliko dana nakon što je objelodanjena afera “Ibica”, u čijem je središtu bivši zamjenik austrijskog kancelara i bivši predsjednik Slobodarske partije Austrije (FPO) Heinz Christian Strache, saradnik Sebastiana Kurza, tadašnjeg austrijskog kancelara, koji je ubrzo potom podnio ostavku, naručio je pod lažnim imenom uništavanje nosača podataka u jednom privatnom preduzeću.

Afera Ibiza: Dvojica Bosanaca pod istragom da su srušili Vladu Austrije

Ovo je otkriveno zato što isti saradnik nije platio račun.

Kako je prenio austrijski Kurir, podaci su uništeni samo šest dana nakon otkrivanja skandala, koji je na kraju doveo do ostavke svih članova Kurzove vlade. Pretpostavlja se da su podaci povezani s kompromitujućim videom, koji je krišom snimljen na balearskom ostrvu Ibica, a na kojem se vidi kako Strache razgovara sa “rođakom” ruskog oligarha o finansiranju stranke i preuzimanju lista “Kronen-zeitung”, koji važi za najuticajniji list u alpskoj republici.

Mediji: Studentica iz BiH za 7.000 eura srušila Vladu i izazvala potres u Austriji

Pokušaj da se prikrije uništavanje dokaza otkriven je samo zato što je službenik, koji je, doduše, dao lažno ime, ostavio tačan broj telefona, tako da mu je policija lako ušla u trag zbog neplaćenog računa.

Kada su ustanovili da je riječ o službeniku iz sjedišta kancelara, pretresli su stan nekadašnjeg Kurzovog saradnika, koji je optužen za prikrivanje dokaza.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije