Stotine terorista pobjeglo iz logora: Turska planira ući duboko na teritoriju Sirije

Radiosarajevo.ba
Stotine terorista pobjeglo iz logora: Turska planira ući duboko na teritoriju Sirije
Foto: EPA / Turska vojska u Siriji

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da će turska vojska i njeni saveznici iz redova sirijskih pobunjenika u svojoj ofanzivi protiv kurdske milicije ući 30 do 35 kilometara duboko u teritoriju Sirije.

On je rekao i da su turske snage već preuzele kontrolu nad gradom Ras al Ain, kao i da su zauzele pogranični sirijski grad Tel Abijad.

Turski predsjednik je na konferenciji za novinare kazao i da su u ovoj operaciji dosad izgubila dva turska vojnika i 16 sirijskih pobunjenika.

Također, prema posljednjim informacijama, više stotina pripadnika porodica militanata Islamske države (IS) pobjeglo je u nedjelju iz logora na sjeveru Sirije gdje se vode borbe između kurdskih boraca i sirijskih pobunjenika koje podržava Turska, potvrdili su kurdski dužnosnici i Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Naime, gotovo 800 stranaca povezanih s IS-om pobjeglo je iz logora Ain Isa, u blizini sjevernog grada Rake.

"Iskoristili su granatiranje turskih plaćenika kao priliku za bijeg. To je direktna potpora novom rađanju IS-a", saopćila je kurdska autonomna uprava u sjeveroistočnoj Siriji.

Podsjećamo, Turska je u srijedu pokrenula sveobuhvatnu ofanzivu na snage sirijskih Kurda koje su u tom području porazile džihadiste IS-a, no Ankara turske milicije optužuje za povezanost s Radničkom strankom Kurdistana (PKK) koju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

Stotine porodica boraca IS-a bile su zatočene u logoru Ain Isa koji su kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) podigle 2016.

Turska ofanziva na sirijskom teritoriju izazvala je bojazan mogućeg regrupiranja džihadista i ponovnog jačanja Islamske države.

Sirijski Kurdi bili su ključni čimbenik u porazu IS-a, a arapske zemlje i Zapad osuđuju ratne igre Ankare.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije