Stoltenberg: Ruski raketni sistem prijetnja za euroatlantsku sigurnost

AA
Stoltenberg: Ruski raketni sistem prijetnja za euroatlantsku sigurnost
Foto: AA / Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio u Briselu da su zemlje članice NATO-a saglasne da ruski raketni sistem krši Sporazum o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa (INF).

"Saveznici se slažu da je ruski raketni sistem prekršio Sporazum INF te da predstavlja značajan rizik za euroatlantsku sigurnost", kazao je Stoltenberg novinarima nakon prvog dana dvodnevnog sastanka šefova diplomatija zemalja članica NATO-a.

Istakao je da je na sastanku razgovarano o pitanjima kao što su transatlantska sigurnost, odbrana, raspodjela tereta i Sporazum o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa (INF).

Dodao je da članice NATO-a smatraju da je Rusija razvila novi raketni sistem i instalirala ga na terenu, podsjetivši da je nuklearni sporazum INF prethodnih 30 godina značajno doprinosio zajedničkoj sigurnosti.

Naglasio je i da će sporazumi o kontroli naoružanja biti efikasni ako ih budu poštovale sve strane, dodajući da se Rusija mora pridržavati sporazuma.

Istakao je i da će članice NATO-a početi s pripremama ukoliko dođe do obustave nuklearnog sporazuma te je ponovo pozvao Rusiju da se u potpunosti pridržava Sporazuma INF.

Sporazum o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa (INF), potpisan između Washingtona i Moskve 1987. godine, zabranjuje nuklearno naoružanje dometa do 5.500 kilometara. Sporazum je formirao arhitekturu europske sigurnosti, umanjujući rizik za nuklearni napad.

Rusija je u martu predstavila nove krstareće rakete Novator 9M729, poznatije kao SSC-8, a koje imaju domet manji od 500 kilometara ali su mobilne.

Sjedinjene Američke Države prozvale su Rusiju zbog kršenja INF-a te su zaprijetile povlačenjem iz Sporazuma, dok Moskva negira sve optužbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije