Stoltenberg: Rusija će nastaviti s pokušajima da nas podijeli

Anadolija
Stoltenberg: Rusija će nastaviti s pokušajima da nas podijeli
FOTO: AA / Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je upozorio da će Rusija i dalje pokušavati da podijeli zemlje članice NATO-a.

"Rusija će nastaviti s pokušajima da nas podijeli. Ali mogu vam kazati da će saveznice NATO-a i dalje biti jedinstvene", rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije, održanoj poslije sastanka u Briselu s britanskim šefom diplomatije Borisom Johnsonom.

Dvojac je tokom sastanka najviše razgovarao o nedavnom trovanju bivšeg špijuna Sergeia Skripala i njegove kćerke Yulije u engleskom gradu Salisburyu.

Stoltenberg je istakao da je prvi put na teritoriju zemalja Alijanse izveden napad hemijskim sredstvom koji utječe na nervni sistem.

"Ovo je uistinu veliko nepoštivanje ljudskog života. Napadom su prekršeni međunarodno pravo i norme", kazao je Stoltenberg, dodajući da su sve zemlje članice NATO-a osudile napad i da su spremne podržati istragu u vezi sa slučajem.

Pozvao je Moskvu da Međunarodnu organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OPCW) detaljno informiše o nervnom agensu Novichok - ultrasnažnom supstancom koju je razvio Sovjetski savez u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Dodao je kako je napad hemijskim oružajem na Skripala samo nastavak ruskih neodgovornih postupaka poput ilegalne aneksije Krima, napominjući da NATO nastavlja pružati odgovore na ovakve korake Rusije.

Podsjetio je da je stav NATO-a prema Moskvi čvrst, usmjeren prema odbrani i krajnje proporcionalan, uz, kako je rekao, razuman dijalog dvije strane.

Johnson je u obraćanju novinarima kazao da Rusija svojim posljednjim postupcima otvoreno krši međunarodno pravo.

"Podrška koju je Velika Britanija dobila od NATO-a i širom svijeta krajnje je ohrabrujuća", rekao je britanski šef diplomatije.

Podsjetimo, britanska premijerka Theresa May je protjerala 23 ruskih diplomata i prekinula bilateralne odnose s Rusijom zbog trovanja bivšeg špijuna Skripala i njegove kćerke Yulije. Oboje su i dalje u bolnici i u kritičnom su stanju.

Vlada Rusije je potom poručila da će također protjerati 23 britanskih diplomata, a zaprijetila je i daljnjim mjerama kao odgovor u sve ozbiljnijem sporu s Velikom Britanijom oko trovanja bivšeg špijuna.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije