State Department: "Upozorenje prvog nivoa" za Srbiju zbog epidemije boginja

Radiosarajevo.ba
State Department: "Upozorenje prvog nivoa" za Srbiju zbog epidemije boginja
Američki State Department izdao je “upozorenje prvog nivoa” za putovanje u Beograd i Srbiju zbog prijavljene epidemije boginja, objavljeno je na Twitteru.

“Zdravstveno upozorenje za Beograd i Srbiju na Centru za prevenciju bolesti – upozorenje prvog nivoa za putovanje u Srbiju zbog prijavljene epidemije malih boginja“, piše State Department.

Osim toga, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ističe da su “zdravstveni zvaničnici u Srbiji prijavili epidemiju malih boginja”.

“Male boginje su bolest koju izaziva virus koji se širi vazduhom disanjem, kašljanjem ili kihanjem. Virus malih boginja je veoma zarazan i može opstati i do dva sata u vazduhu ili na nekoj površini. Simptomi su osip, visoka temperature, kašljanje i zapušen nos”, navodi se u njihovom saopćenju. 

Zbog toga oni savetuju građane koji putuju u Srbiju da se zaštite na dva načina – da prime MMR vakcinu i da izbjegavaju kontakt s ljudima koji su bolesni.

“Bebe, od šest do 11 mjeseci, trebale bi prije putovanja iz SAD-a primiti jednu dozu MMR vakcine, a odrasli i djeca dvije doze MMR vakcine u razmaku od najmanje 28 dana”, navode iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Takođe, oni savjetuju ljekare da bi trebalo da imaju male boginje u vidu kada liječe pacijente s temperaturom i osipom, naročito ukoliko je pacijent nedavno putovao.

Institut za javno zdravlje Srbije saopštio je u četvrtak da je za tri i po mjeseca registrirano 1.114 slučajeva malih boginja u Srbiji.

Osim toga, ističu da je do sada dvoje pacijenata preminulo zbog komplikacija – tridesetogodišnji mladić u Beogradu i dvogodišnji dječak u Nišu, prenosi B92

Najmlađa oboljela osoba je uzrasta jedan i po mjesec, a najstarija 60 godina.

Većina oboljelih osoba (93 posto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa, ističu iz Batuta.

Od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod 141 oboljele osobe.

Takođe, iz Kliničkog centra Srbije istakli su nedavno da su male boginje (morbile) dijagnostifikovane kod 13 zdravstvenih radnika.

Od oktobra prošle godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije i intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od godinu dana do navršenih 14 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije