Stanovnici anadolijskog sela tvrde da je Boris Johnson porijeklom Turčin

Radiosarajevo.ba
Stanovnici anadolijskog sela tvrde da je Boris Johnson porijeklom Turčin

Stanovnici turskog sela Kalfat, smještenog visokog među brdima anadolijske visoravni, tvrde da iz njihovog sela Boris Johnson, novi premijer Velike Britanije, vuče korijene. Stanovnici sela koje je smješteno 110 kilometara sjeverno od glavnog grada Ankare pratili su Johnsonovu karijeru od kada je postao gradonačelnik Londona 2008. godine, prenosi 100posto.hr. 

O turskim korijenima Borisa Johnsona počelo se pričati nakon što je on postao gradonačelnik kada je jedan dokumentarac pratio njegovu porodičnu historiju.

Velika pobjeda Borisa Johnsona na britanskim izborima - undefined

Foto: EPA-EFE: Velika pobjeda Borisa Johnsona na britanskim izborima

Prema tom dokumentarcu za kojeg i progovorili stanovnici tog sela prije četiri generacije navodni predak novog premijera Velike Britanije Haci Ahmet Riza Efendi bio uspješan trgovac koji je preselio iz Kalfata u Istanbul kasne 1800.

Njegov sin Ali Kemal, za kojeg misle da je pradjed Borisa Johnsona, rođen je u Istanbulu, a obrazovanje je stekao u Europi. Tamo je upoznao buduću suprugu Winifred Brun, kojom se oženio u Londonu 1903. godine. Šest godina kasnije rođen je navodno djed Borisa Johnsona Osman Wilfred Kemal, ali je Brun ubrzo nakon rođenja sina preminula. O djeci je brigu preuzela njegova punica Margaret Johnson, a prije početka Prvog svjetskog rata on se vratio u Tursku.

Tamo je služio je kao ministar Mehmedu VI, ali kako se Turska borila za svoju nezavisnost Ali Kemal, koji je podržavao britanski protektorat, pao je pod nacionalističke osjećaje. Kada je jedne prilike putovao u Ankaru na suđenje 1922. godine, pri izlasku iz voza ubila ga je mafija. Njegov sin Wilfred Johnson, koji je uzeo prezime svoje bake, odrastao je u jugozapadnoj Engleskoj, gdje je otac Borisa Johnsona Stanley rođen 1940. godine.

"Boris Johnson je za nas veliki ponos.On je za nas Turčin iz Kalfata i mi ćemo ga uvijek smatrati jednim od nas", rekao je 65-godišnji Satilmis Karatekin koji tvrdi da je daljnji rođak ovog političara.

 Boris Johnson pojavio se na biralištu sa ljubimcem Dilynom - undefined

Foto: EPA-EFE:  Boris Johnson pojavio se na biralištu sa ljubimcem Dilynom

Njihove tvrdnje temelje se na nadgrobnim spomenicima na groblju koje leži na rubu sela, gdje mnoga prezimena imaju korijen riječi "sari", što označava Turčina svijetle puti. Od vidljivih ostataka grobova predaka Borisa Johnsona, koji su lokalno poznati kao Sarioglangiller, ostalo je upravo nekoliko nadgrobnih spomenika.

Jedan od stanovnika otkriva kako je nekad u tom selu bilo jako puno ljudi s plavom kosom, ali su ili umrli ili su se jednostavno odselili", rekao je jedan od stanovnika. Jedan od navodnih dalekih rođaka premijera Johnsona izjavio je da je bio razočaran kada Boris nije došao u Kalfat tokom posjete Turskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije