Stanovnici Alepa spas od napada pronalaze u pećinama

Anadolija
Stanovnici Alepa spas od napada pronalaze u pećinama
Stotine porodica iz sirijskog Alepa spas od žestokih zračnih napada kojima je ovih dana izložen grad pronalaze u pećinama u okolini nekadašnjeg ekonomskog centra Sirije.

Prije ratnih dejstava koja su počela 2011. godine, u Alepu je živjelo blizu tri miliona stanovnika, većinom Arapa. U posljednje dvije sedmice istočni dio Alepa je pod snažnim, intenzivnim bombaškim napadima snaga odanih sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu i šiitske milicije. 

Stotine porodica spas od napada pronalazi u pećinama na područjima koje kontroliše sirijska opozicija. 

Dane i noći provode bez struje, a problem je i dolazak do pitke vodom. 

Abdulhey je ranjen u Firdevsu, dijelu Alepa. Sa porodicom je spas našao u pećini zajedno sa još nekoliko desetina porodica koje ovdje čekaju kraj zračnih i kopnenih napada na istoku Halepa. 

"Nakon što sam ranjen, izgubio sam osjećaj za sigurnost. Zbog toga sam sa porodicom i rodbinom došao ovdje. Hladno je. U nekim porodicama ima bolesne djece. Pećinu ne možemo zagrijati, ne možemo naći hranu", ispričao je Abdulhey. 

Rat u Siriji je počeo 2011. godine. Godinu dana kasnije, počeli su žestoki sukobi u i oko Alepa čiji je istočni dio za samo nekoliko sedmica pod kontrolu stavila sirijska opozicija.

Žestoki napadi u posljednje vrijeme rezultirali su ogromnim razaranjem Alepa u kojem trenutno rade samo tri pekare. 

Najgoru humanitarnu krizu Alep proživljava od prošle godine kada su se u bombardovanja uključile i ruske zračne snage. 

Iz Civilne zaštite Alepa juče su saopćili da je na području istočnog Halepa u posljednje dvije sedmice izvedeno 2.000 zračnih napada u kojima je život izgubilo više od 600 civila. Ranjeno je 2.000. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije