Šta se dešava u Alepu? Oprečne informacije o obnovljenim borbama

Fena/Tanjug
Šta se dešava u Alepu? Oprečne informacije o obnovljenim borbama
/ Anadolija
Rusko ministarstvo za odbranu objavilo je danas da su pobunjenici u Alepu nastavili u zoru s napadima, koje su odbile snage sirijske vlade, javila je agencija Interfax.

Rusko ministarstvo navodi da je sirijska vojska nastavila s operacijom suzbijanja otpora u oblastima Alepa koje pobunjenici i dalje drže pod kontrolom, prenosi Reuters.

Sirijski pobunjenici, međutim, tvrde da su vladine snage nastavile raketirati istočni dio Alepa. Pobunjenici navode da je napad trajao oko pola sata.

Ministar za vanjske poslove Rusije Sergej Lavrov izjavio je da će se otpor pobunjenika u Alepu najvjerovatnije okončati u naredna dva do tri dana.

"Nadam se da će u naredna dva do tri dana situacija u Alepu biti razriješena", prenosi agencija Interfax riječi Lavrova.

Lavrov je to izjavio u vrijeme kada iz Alepa stižu različite informacije o odlaganju evakuacije civila i obnovljenim borbama.

U isto vrijeme turski ministar za vanjske poslove Mevlüt Çavuşoğlu rekao je da sirijske vladine snage i druge grupe pokušavaju blokirati sporazum o evakuaciji civila i pobunjenika iz Alepa.

Çavuşoğlu je naveo da će o tom pitanju kasnije tokom dana razgovarati s kolegama iz Rusije i Irana, prenosi Reuters.

Çavuşoğlu je novinarima rekao da su okončane pripreme za uspostavljanje kampova za ljude koji budu bježali u Tursku i na sjever Sirije.

Istovremeno, neimenovani turski zvaničnik je britanskoj agenciji rekao da sporazum o evakuaciji civila i pobunjenika nije narušen uprkos napadima.

Turska je obazriva, ali nastavlja razgovore s Rusijom i drugim stranama o Alepu, naveo je taj zvaničnik.

Sporazum o prekidu vatre postignut je u utorak poslije pregovora Turske i Rusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije