Šta kažu zakoni: Evo koja kazna očekuje teroristu s Novog Zelanda

Radiosarajevo.ba
Šta kažu zakoni: Evo koja kazna očekuje teroristu s Novog Zelanda
Foto: EPA-EFE / Terorista Brenton Tarrant se pojavio na sudu

Australijanac Brenton Tarrant, osumnjičen za napade na džamije na Novom Zelandu u kome je ubijeno 49 ljudi, pojavio se pred sudom, gdje je optužen za ubistvo.

Ovo je najmasovnije ubistvo na Novom Zelandu, a očekuje se još optužnica protiv njega.

Svi se pitaju kakva kazna očekuje krvnika po zakonima Novog Zelanda?

Novi Zeland je ukinuo smrtnu kaznu 1989. godine, pa je najstroža kazna za zločine počinjene na ovoj teritoriji „doživotna robija“.

Ona je određena za djela poput ubistva, terorizma, otmice aviona i trgovinu drogom. Inače, nakon određenog minimalnog vremena, osuđenici mogu biti pušteni na uslovnu slobodu, a koji je period koji moraju provesti u zatvoru zavisi od krivičnog djela za koji se terete, ali i ostalih okolnosti i procjene da li se zatvorenik pokajao, da li je bezbjedan za okolinu itd. Ovaj period ne može biti kraći od 10 godina, i tek nakon 10 godina u zatvoru otvara se pitanje uslovne slobode.

Trenutno je maksimalna kazna, od 30 godina u zatvoru, dodeljena Vilijamu Belu, koji je tokom pljačke ubio troje ljudi. Prvenstveno je osuđen na 33 godine robije, a onda mu je nakon žalbe kazna umanjena.

Ne postoji starosna granica za doživotnu kaznu, pa su tako osuđivani i počinioci koji su u trenutku kada su počinili zlodela imali 13 godina.

Trenutno ne postoji osuđenik koji nema pravo na uslovnu slobodu, a ostaje pitanje da li će Tarrant postati prvi osuđenik na Novom Zelandu kome će sloboda biti nemoguća.

U svakom slučaju, minumum za ubistva koja se vezuju za teroristički akt je kazna od 17 godina, kažu zakoni ove zemlje.

Više informacija o terorističkom napadu na Novom Zelandu možete čitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije