Cijeli svijet analizira snimak: Šta je uzvikivao Assange prilikom hapšenja

Radiosarajevo.ba
Cijeli svijet analizira snimak: Šta je uzvikivao Assange prilikom hapšenja
Foto: Screenshot / Hapšenje Juliana Assangea

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange uhapšen je danas u Londonu, a na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država, potvrdio je Scotland Yard.

Međutim prilikom hapšenja Assange uzvikivao je „Velika Britanija se mora oduprijeti, vi se morate oduprijeti“.

Cijeli svijet analizira snimak na kojem se vidi kako britanska policija izvlači Assangea iz ambasade. On se branio, dok su ga policajci vukli, a svima je za oko zapala knjiga koju je osnivač Vikiliksa držao u svojim rukama u trenutku hapšenja.

U pitanju je knjiga Gore Vidal - Historija nacionalne sigurnosti države, a ovo izdanje uključuje i priču Vidala o Americi. U ovom djelu se može pročitati o historijskim događajima koji su doveli do osnivanja masovnog vojno-industrijskog kompleksa i kako je politička kultura dala Americi „Imperijalno predsjedništvo“.

Gor je američki književnik, scenarista i političar, poznat po svojim romanima i esejima izbrušenog stila, provokativnim i duhovitim izjavama, kao i po oštroj kritici američke politike. Smatra se jednom od nakontraverznijih figura američkog javnog života dvadestog vijeka.

Mnogi misle da je Assange na ovaj način htio svijetu da prenese neku poruku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije