"Sram da vas bude": Ryanair naljutio korisnike društvenih mreža, traže se sankcije

Radiosarajevo.ba
"Sram da vas bude": Ryanair naljutio korisnike društvenih mreža, traže se sankcije
Foto: Facebook / Leo u avionu Jet2

Korisnici društvenih mreža žestoko su se obrušili na osoblje zračnog prijevoznika Ryanaira zbog načina na koji su se ophodili prema 15-godišnjem autističnom dječaku.

Kako je objavila njegova majka Helen Estella iz Doncastera (Engleska), dječaku Leu prvo su htjeli naplatiti 25 funti (oko 56 KM) za unošenje tzv. comfort lutke (igračka koja ga smiruje, op.pr.), a na kraju su ga toliko uznemirili da dijete na kraju nije ni poletjelo... 

Leo je putovao sa svojim njegovateljem i trebao je u subotu poletjeti iz Alicantea (Španija) za Veliku Britaniju, no zaustavilo ih je osoblje s namjerom da dječaku naplate za to što želi sa sobom nositi lutku, koju su označili "ručnim prtljagom"...

Leo, koji ima mentalni kapacitet trogodišnjaka, vidno se uznemirio kada su mu rekli da ne može sa sobom nositi lutku, a sve je eskaliralo kada su na mjesto događaja došli policajci, njih pet, koji su počeli dirati dječaka, zbog čega je, tvrdi majka, Leo postao traumatiziran i toliko uznemiren da se nije ni mogao ukrcati u avion.

Leo je na kraju završio kod ljekara na aerodromu, koji mu je morao dati sedativ.

Ryanair je saopćio da su osoblje zapravo zaposlenici aerodroma u Alicanteu, te su demantirali da su odbili dati djetetu da se ukrca. S druge strane, nisu djetetu ponudili mjesto na narednom letu, pa je dječak otputovao tek u utorak - i to je morao kupiti nove karte, koje su mu omogućili iz kompanije Jet2. Iz Ryanaira su, pak, sve 'svalili' na njegovatelja, kazavši da je dijete postalo agresivno zbog njega i da da je onda njegovatelj odbio da putuje...

Majka kaže da je i prije leta tražila da se Leu omogući posebna pomoć na aerodromu, ali su u Ryanairu odbili, kazavši da dijete može hodati.

"Nisu sve poteškoće vidljive, sram vas bilo", ljutito je napisala majka.

Dodala je kako je osoblje Jet2 bilo sasvim drugačije i Lea su tretirali s ljubaznošću, ponosom i poštovanjem. 

"Autistična djeca trebaju malo više podrške i malo više vremena da procesuiraju situaciju, a ne da im španski policajci prijete injekcijama", dodala je Estella.

Korisnici društvenih mreža ustali su u znak podrške Estelli i Leu, kazavši kako Ryanair ima jeftine karte, ali i jeftin odnos prema mušterijama. Zatražili su sankcije i kazne, te su Ryanair optužili za diskriminaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije