Sprema se nova bitka za nezavisnost Katalonije zbog političkog progona

Radiosarajevo.ba
Sprema se nova bitka za nezavisnost Katalonije zbog političkog progona

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra izjavio je u četvrtak da bi osuđujuća presuda katalonskim političarima, kojima se sudi zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti Katalonije, mogla dodatno pojačati želju za odcjepljenjem od Španije, javlja novinska agencija Hina.

Zahtjev za nezavisnošću Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 miliona stanovnika, te posljedično organiziranje referenduma u oktobru 2017. godine potaknulo je najveću političku krizu u Španiji zadnjih godina. Također je snažno utjecalo na španske parlamentarne izbore u aprilu.

Katalonija će opet imati istaknutu ulogu na političkoj agendi u Španiji u očekivanju presude za dvanaestoro katalonskih zagovornika nezavisnosti. Presuda Vrhovnog suda bit će obznanjena uskoro, najvjerovatnije u oktobru.

Optuženi se suočavaju s kaznama od 7 do 25 godina zatvora nakon što su optuženi za pobunu protiv Španjolske, neposluh i korištenje javnog novca za organiziranje referenduma kojeg je bio zabranio španjolski Ustavni sud, javlja novinska agencija Hina.

Nakon referenduma je u katalonskom parlamentu u Barceloni bila izglasana i proglašena samostalna Republika Katalonija.

Ona, međutim, nije zaživjela u stvarnosti jer je španska vlada preuzela direktnu kontrolu nad Katalonijom iz Madrida.

Devetoro optuženih i dalje se nalazi u pritvoru čekajući presudu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije