Sprema li se novo Arapsko proljeće: Masovni protesti u Alžiru

Radiosarajevo.ba
Sprema li se novo Arapsko proljeće: Masovni protesti u Alžiru
FOTO: EPA / Protesti u Alžiru
U Alžiru su u toku protesti koji su ocijenjeni kao najvećim u posljednjih deset godina, navodi CNN. Policija je bila primorana koristiti suzavac kako bi se suprotstavila protestantima.

Protesti su uslijedili nakon što se aktuelni predsjednik, 81-godišnji Abdelaziz Boutefilka odlučio kandidovati za peti mandat. Nezadovoljni Alžirci zahtjevaju da povuče odluku o svojoj kandidaturi za predsjedničke izbore zakazane za 18. april ove godine.

Brojni građani su odlučili da izađu na ulice glavnog i drugih gradova ove države na sjeveru Afrike. Prema pisanju CNN-a, ovo je jedan od najvećih protesta od kada je država stekla nezavisnost poslije rata protiv Francuske od 1954. do 1962. godine.

Bouteflika je predsjednik Alžira već 20 godina. Od trenutka kada je preživio moždani udar - 2013. godine, vrlo rijetko se pojavljuje u javnosti. Namjeru da se kandiduje ponovo za predsjednika je objavio 10. februara, što je mnoge njegove sugrađane razbijesnilo.

Alžirski predsjednik nema potpunu kontrolu nad zemljom jer u mnogim njenim dijelovima kontrolu imaju militantne grupe i lokalne elite.

Očekuje se da bi već sutra, nedjelju, Bouteflika trebao zvanično objaviti kandidaturu. Pretpostavka je da će to dodatno razbijesniti građane.

Oni koji poznavaju okolnosti u zemlji, smatraju da grupa ljudi bliska trenutnom predsjedniku nije bila u stanju da izabere nasljednika vladajuće stranke Front za oslobođenje i time osigura politički kontinuitet u zemlji.

Tokom protesta su protestanti uzvikivali slogane "Republika, a ne monarhija" i "Ne petom mandatu". Neki od njih su poručili predsjedniku "odstupiti znači odstupiti".

"Zašto nam žele nametnuti bolesnog predsjednika koji se ne može obratiti naciji?", pita se 56-godišnji protestant, Filali Badredine koji je menadžer u jednoj privatnoj kompaniji.

Mohamad Abdellah, 56-godišnji Alžirac je istakao: "Predsjednik je bolestan. Cijela država je bolesna".

Video snimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju demonstrante koje pale fotografije predsjednika. Svoje nezadovoljstvo su izrazili studenti i učenici pozivajući na njegovu ostavku. Kako navodi CNN, ovakvi prizori i nisu baš česti u zemlji koja je pod čvrstom kontrolom sigurnosnih službi. 

Za podsjetiti je da zemljom rukovodi veterani iz rata za nezavisnost.

S druge strane, vlast uvjerava Alžirce da će izbori biti "slobodni i transparentni".

"Ništa ne može spriječiti Alžirce da slobodno glasaju za predsjednika Republike", tvrdi premijer Ahmed Ouyahia.

Međutim, veliki broj alžirskih novinara je uhapšen u četvrtak, 28. februara i to onih koji su pozivali na slobodu medija i političke reforme.

Sigurnosne službe su izdale upozorenje o lažnim vijestima koje imaju za cilj da "naruše javno mnijenje". 

Osim toga, vlasti su odlučile da ugase pojedine internet servise. NetBlocks je registrovao da poteškoće u funkcionisanju interneta širom Alžira, pa i u onim područjima gdje je nezadovoljstvo najveće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije