Spomenik Mustafe Kemala Ataturka od 500 kilograma čokolade

Anadolija
Spomenik Mustafe Kemala Ataturka od 500 kilograma čokolade
Foto: AA / Spomenik Mustafe Kemala Ataturka od 500 kilograma čokolade

Ataturkov spomenik i Spomenik časti predstavlja simbol crnomorskog grada Samsuna, a azerbejdžanski slastičar Senan Pashayev odlučio napraviti isti taj spomenik od čokolade, za što su mu bile potrebne tri sedmice i 500 kilograma čokolade.

U crnomorskom gradu Samsunu ovih dana se održava 3. Međunarodno takmičenje Master of Cake, u okviru kojeg je azerbejdžanski slastičar Pashayev od čokolade napravio spomenik osnivača moderne Turske Mustafe Kemala Ataturka. Pashayev je od čokolade napravio repliku bronzanog Spomenika časti, koji je jedan od simbola grada Samsuna i djelo austrijskog kipara i slikara Heinricha Krippela.

Za pravljenje čokoladnog spomenika visine 1,5 metar Pashayevom su trebale pune tri sedmice, a on će biti izložen u jednom od muzeja u gradu Samsunu.

Pashayev je u razgovoru kazao kako je Ataturkov spomenik od čokolade odlučio napraviti s obzirom na to da se ove godine obilježava 100. godišnjica od njegovog dolaska u crnomorski grad Samsun, odakle je poveo borbu za nezavisnost Turske.

"Odlučili smo pokloniti ga Uredu guvernera Samsuna, a on će kasnije biti izložen u muzeju. Kao što znate, Azerbejdžan i Turska su bratske zemlje, mi također pridajemo veliki značaj Ataturku", kazao je Pashayev.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije