Spasioci nastavljaju spašavati dječake iz pećine: Izvlačit će ih po četvero

Radiosarajevo.ba
Spasioci nastavljaju spašavati dječake iz pećine: Izvlačit će ih po četvero
Spašavaje dječaka koji su zarobljeni u pećini na sjeveru Tajlanda trebalo bi se nastaviti danas.

Naime, spasioci su iz pećine izvukli četvero dječaka, a ostalo ih je još osam zajedno s trenerom. Operacija spašavanja obustavljena je na neko vrijeme zbog nivoa kisika, a australska ministrica vanjskih poslova Julie Bishop kazala je kako će se dječake izvlačiti u grupama od četvero. 

Guverner pokrajine Chiang Rai na konferenciji za novinare kazao je da će za pripremu spašavanja preostalih dječaka i njihovog trenera biti potrebno najmanje deset sati, s obzirom na to da je nivo kisika u pećini prilično nizak pa treba pričekati da se digne.

Operacija se odvija brže nego što je prvobitno predviđeno, a na površinu su, u skladu s uputom australskih doktora najprije izvučeni dječaci koji su fizički najslabiji i najosjetljiviji. Dječaci u dobi od 11 do 16 godina i njihov dvadesetpetogodišnji trener su već dvije sedmice zarobljeni u pećini, a ronioci su ih pronašli u ponedjeljak na grebenu od ulaza udaljenom oko četiri kilometra. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije