Španci žele vratiti kosti Ante Pavelića i Maksa Luburića

Radiosarajevo.ba
Španci žele vratiti kosti Ante Pavelića i Maksa Luburića
Foto: Wikipedia / Luburić i Pavelić
Nova vlast u Španiji odlučila je da će se obračunati sa ostacima fašizma iza generala Francisca Franca, koji je bio na čelu ove države od 1939. do 1975. godine.

Francova Španija je pružila utočište i brojnim fašistima širom svijeta, a među njima su i ustaški časnici Ante Pavelić i Vjekoslav Maks Luburić.

Luburić je bio zapovjednik logora Jasenovac, a Španija koja je bila neutralna tokom Drugog svjetskog rata priznala je NDH (Nezavisna država Hrvatska) i nakon rata pružila utočište Luburiću. On je ubijen 1969. godine u kući u Carcaixentu, a ubio ga je jugoslavenski agent.

Lokalne novine pišu kako će se španska vlada novog premijera - socijaliste Pedra Sáncheza obratiti ambasadi Hrvatske u Madridu i zatražiti od Vlade Republike Hrvatske da preuzme Luburićeve ostatke.

Portal El Diario smatra da bi se moglo tražiti i premještanje tijela Ante Pavelića, poglavnika NDH, koji je 1959. godine umro i pokopan u Madridu. U grobnici se nalaze i tijela njegove supruge i djece, a grobnicu su Pavelićevi kupili, pa bi oduzimanje privatne imovine bilo protivno zakonu.

Podsjetimo, obojica su rođeni u Bosni i Hercegovini. Pavelić je rođen u Bradini 1889. godine, a Vjekoslav Luburić u mjestu Humac krja Ljubuškog.

NDH u Sarajevu:

U Sarajevo 1945. godine stiže ustaški pukovnik Vjekoslav Maks Luburić sa zadatkom da u gradu stvori atmosferu straha, sprovodeći teror kako bi spriječio oružanu pobunu u Sarajevu. Upravo je on bio zločinac koji je objesio 55 muškaraca i žena na Marijin Dvoru, krajem marta 1945, kako bi se osvetio za smrt trojice ustaških policajaca. Obješeni su bili nevini.

Istovremeno je presudom njegovog "prijekog ratnog suda" kojeg je osnovao u Sarajevu strijeljano 41 lice. Krivi su bili što su "organizovani komunisti" – većina su bili samo simpatizeri. Za vrijeme njegove vladavine, od 18. februara do 4. aprila 1945, ubijeno je skoro 800 lica.

Posljednjeg dana u glavnom gradu BiH, naredio je zatvaranje svih zatvora a sve zatočenike 'otpremio' ka Jasenovcu. Ovih 460 osoba strijeljano je na stratištu u Donjoj Gradini i nisu uopće stigli do logora.

U dvorištu vile u kojoj je Luburić boravio u Sarajevu, vila 'Folkert' (vila Berković) u  ulici Skenderija, pronađena su 23 plitko zakopana leša. Komisija je utvrdila da su sve žrtve ubijene tupim predmetima ili su zaklane.

Ista komisija ustanovila je imena i lične podatke za ukupno 323 žrtve "Luburićeve krvave tiranije". Druga, još masovnija, grobnica, otkrivena je na Darivi gde su ekshumirane 74 žrtve ustaškog terora. Na leševima ubijenih su takođe bili upadljivi tragovi divljanja i masakriranja.

"Balkan: u ranim jutarnjim časovima naše posljednje jedinice napustile Sarajevo. Borbe oko Tuzle. Otočac je izgubljen.
– Ratni dnevnik Vrhovne komande Vermahta od 7. aprila 1945."

Bila je ovo posljednja poruka okupatora iz Sarajeva, pismo koje je označilo kraj fašističkih zločina u gradu za vrijeme Drugog svjetskog rata...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije