Soros: Zamjenik premijera Italije na Putinovom platnom spisku

Radiosarajevo.ba
Soros: Zamjenik premijera Italije na Putinovom platnom spisku

Američki milijarder mađarskog porijekla George Soros učestvovao je na Festivalu ekonomije u italijanskom gradu Trentu, gdje je javno upitao da li predsjednik Rusije Vladimir Putin "zapravo finansira" Ligu, antiimigrantsku stranku pod vodstvom Matea Salvinija (Mateo Salvini), koja s populističkim Pokretom pet zvjezdica čini novoformiranu vladajuću koaliciju u Italiji.

"Italijansko javno mnijenje ima prava da zna da li je Salvini na Putinovom platnom spisku", kazao je Soros, prenosi ''Corriere Della Sera''.

List piše da se nije dugo čekalo na odgovor italijanskog zamjenika premijera i ministra unutrašnjih poslova.

"Nikada nismo primili ni liru, ni euro, ni rubalj iz Rusije, Putina smatram jednim od najboljih državnika i sramota me je zbog činjenice što jedan beskrupulozni špekulant, kakav je gospodin Soros, dobija poziv da dođe u Italiju da priča", poručio je Salvini.

"Corriere" navodi da je Soros tokom obraćanja u Trentu rekao da je "veoma zabrinut" zbog bliskosti nove italijanske vlade s Rusijom.

Dnevnik podsjeća da su stranke koje podržavaju novu vladu zatražile ukidanje sankcija koje je EU uvela Moskvi.

Soros je naveo da Putin "nastoji da dominira Europom".

"Ne želi da je uništi, već da je iskoristi zato što ona ima proizvodni kapacitet, dok ruska ekonomije pod Putinom može samo da iskorištava primarne sirovine i ljude", kazao je Soros.

On je ponovo predsjednika SAD Donalda Trumpa opisao kao "prijetnju po svijet, uključujući Ameriku", uz tvrdnju da šef Bijele kuće "ne razumije osnovne elemente ekonomije".

Prema Sorosevoj ocjeni, bilo bi dobro ukoliko Trump "ne bi dugo potrajao".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije