Snimak iz drugog ugla: Zašto su policajci pucali Jacobu Blakeu u leđa?

Radiosarajevo.ba
Snimak iz drugog ugla: Zašto su policajci pucali Jacobu Blakeu u leđa?
PrtScr / Snimak stravičnog događaja

Pojavio se snimak koji pokazuje incident iz Wisconsina iz drugog kuta. Na njoj se vidi kako se Afroamerikanac prvo hrva s policajcima, potom ustaje i odlazi do auta. Policajac ide za njim i puca mu u leđa

Afroamerikanac Jacob Blake (29), u teškom je stanju nakon što ga je u nedjelju policajac u Wisconsinu upucao u leđa.

Policajci su na intervenciju izašli u gradu Kenoshi, nakon dojave o obiteljskom nasilju. Jacoba su pronašli ispred kuće.

Na prvoj snimci vidi se kako Jacob nenaoružan ide prema automobilu ignorirajući naredbe da se zaustavi. Policajac ga jednom rukom vuče za majicu, a u drugoj drži pištolj, piše 24sata.hr.

Odjedanput mu ispaljuje najmanje sedam metaka u leđa. Jacob pada na sjedalo, glava mu udara u trubu. Čuje se i vriska žene ispred auta. U autu je u trenutku pucnjave bilo njegovo troje djece.

Gledali su kako im policajac puca u oca.

Pojavila se snimka iz drugog ugla koja pokazuje što je prethodilo pucnjavi. Ni na jednoj snimci se ne vidi da Jacob ima oružje.

Snimak nam ne odgovara na pitanje zašto je policajac (ili više njih) pucao u nenaoružanog crnca iz blizine čak sedam puta. Na novoj snimci se vidi kako se Jacob hrva s policajcima, očito se opire uhićenju, ide prema automobilu, ali nije jasno zašto je dobio sedam metaka u leđa. To bi trebala pokazati istraga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije