Snajperisti krenuli u misiju ubijanja 10.000 deva: Razlog je srceparajući

Radiosarajevo.ba
Snajperisti krenuli u misiju ubijanja 10.000 deva: Razlog je srceparajući
Screenshot / Deve

Deve se u velikim krdima približavaju naseljenim mjestima i ugrožavaju Aboridžine u potrazi za vodom koje je sve manje zbog suše i požara koji haraju cijelom Australijom.

Australski snajperisti su danas uzletjeli helikopterima u misiju ubijanja 10 hiljada deva koje se u potrazi za vodom u golemim krdima približavaju naseljenim mjestima i ugrožavaju domorodačko stanovništvo. 

Australija: Ubit će 10 hiljada kamila jer piju previše vode

Dužnosnici u saveznoj državi Južnoj Australiji kažu da “ekstremno velika” krda gladnih i žednih deva okružuju ruralne zajednice, oštećuju infrastrukturu i predstavljaju opasnost za vozače.

Australijom haraju šumski požari, a zbog najgore suše otkako postoje podaci neki su manji gradovi ostali bez vode.

Masovan pokolj deva bit će na području poznatom pod nazivom Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY) na sjeverozapadu Južne Australije, gdje živi oko 2.300 Aboridžina, pišu mjesni mediji.

Ministarstvo ekologije podržava ubijanje

Južnoaustralsko ministarstvo ekologije, koje podržava ubijanje deva, tvrdi da mnoge od njih ionako uginu od žeđi ili bivaju pregažene u stampedima do vode.

“U nekim slučajevima uginule su životinje zagadile važne izvore vode”, tvrde u ministarstvu.

Najveća populacija deva na svijetu

Deve su uvezene u Australiju sredinom 19. stoljeća kako bi pripomogle u istraživanju golemih prostranstava u unutrašnjosti. Australija danas vjerovatno ima najveću populaciju deva u svijetu, sa službenim procjenama da ih oko milion luta australskim pustinjama. Često ih smatraju štetočinama jer zagađuju vodu i brste autohtonu floru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije