Slučaj Skripal: Britanci prijete, Rusi poručuju da se ne plaše

Fena
Slučaj Skripal: Britanci prijete, Rusi poručuju da se ne plaše
Britanska premijerka Theresa May treba u srijedu objaviti ko je odgovoran za trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala, izjavio je britanski ambasador u Moskvi Laurie Bristow.

Bristow je nakon susreta sa zamjenikom šefa ruske diplomatije Vladimirom Titovim također rekao da Britanija još uvijek očekuje da Rusija da obrazloženje kako je nervni agens korišten za napad na Sergeja Skripala i njegovu kćer, prenosi RSE.

Ruski zvaničnici su predali i protesnu notu britanskom ambasadoru. Prethodno je rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo da britanska prijetnja da će biti kažnjeni sa sankcijama zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna, neće ostati bez odgovora. Kako su naveli, optužba o ruskoj umiješanosti je lažna i predstavlja provokaciju.

"Bilo koja prijetnja sankcijama protiv Rusije neće biti ostavljena bez odgovora" navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova i dodaje: "Britanska strana to treba da razumije".

"Rusija se ničega ne plaši. Mislim da su u to mogli da se uvjere i u Londonu i u drugim zapadnim prijestolnicama. Sa žaljenjem gledam na debate u Parlamentu Velike Britanije i na zvanične izjave, umjesto da se rješava situacija i da se Rusija pozove da učestvuje u istrazi", rekao je Vladimir Čižov, stalni predstavnik Rusije pri EU, u intervjuu za televiziju Euronews.

Britanska premijerka je zatražila od Rusije da se obezbijedi kompletan uvid u program proizvodnje nervnog gasa Novičkov i da to preda Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW). Nakon što im budu dostavljeni podaci, razmotrit će ih te odlučiti o njihovim narednim koracima, objavio je The New York Times.

To bi moglo da uključuje protjerivanja nekih ruskih diplomata kao što je Britanija uradila nakon što je otrovan Sergej Litvinenko 2006. godine, ali i strožije sankcije. Problem je očigledno u tome što Rusiju ne zabrinjava protjerivanje njenih diplomata niti drugi vid sankcija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije