Slika Pariza nakon sinoćnjih nereda: Izgorjela vozila na ulicama

Radiosarajevo.ba
Slika Pariza nakon sinoćnjih nereda: Izgorjela vozila na ulicama
FOTO: AA / Najviše spaljenih automobila bilo je na bulevaru Saint Germain

Ulice Pariza osvanule su danas u tišini, ali i u uznemirujućim prizorima izgorjelih automobila koji su zapaljeni tokom sinoćnjeg sukoba između demonstranata i policije, javlja Andolu Agency (AA).

Popularno nazvani „Žuti prsluci“ su i sinoć protestirali u Parizu i drugim francuskim gradovima, a u centru grada na Seni došlo je do sukoba između policije i demonstranata.

Najviše spaljenih automobila bilo je na bulevaru Saint Germain koji je bio poprište žestokog sukoba policije i demonstranata koji sedmicama protestiraju zbog sve skupljeg života u Francuskoj i sve veće navodne ravnodušnosti predsjednika Emmanuela Macrona.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner saopćio je sinoć da je na protestima u Francuskoj učestvovalo najmanje 50.000 demonstranata, dok organizatori skupova tvrde da se radi o znatno većoj brojci.

Pokret „Žuti prsluvi“ je dobio ime po fluorescentnim prslucima, koje po zakonu u automobilima moraju imati svi vozači u Francuskoj.

“Žuti prsluci“ počeli su proteste sredinom novembra prošle godine zbog najave francuskih vlasti da će povećati porez na gorivo. U protestima je poginulo najmanje deset ljudi, dok ih je oko hiljadu povrijeđeno.

Pritvoreno je više od 4.000 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije