Skoro dva miliona imigranata dobit će državljanstvo SAD-a

Radiosarajevo.ba
Skoro dva miliona imigranata dobit će državljanstvo SAD-a

Američki predsjednik Donald Trump spreman je potpisati plan koji će otvoriti put do dobivanja državljanstva za skoro dva miliona mladih imigranata, koji su ilegalno kao djeca pristigli u SAD, objavili su u četvrtak visoki dužnosnici Bijele kuće. 

Bijela kuća predstavila je plan kao veliki ustupak koji ima za cilj privući dovoljno glasova demokrata. No plan uključuje i i neke druge elemente, poput jačanja pogranične sigurnosti i odvraćanje novih migranata, prenosi Hina.

Trumpov plan, za koji se Bijela kuća nada da će biti prvo izglasan u američkom Senatu početkom februara, ima za cilj uspostaviti fond od 25 milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom i finansirati bolju zaštitu na granici s Kanadom.

Plan koji se najavljuje trebao bi zatražiti od Kongresa ograničavanje porodične potpore imigrantima te njezinu namjenu za žene i maloljetnu djecu.

Također se planira ukinuti dodjela viza putem lutrije u nekim zemljama, kazali su dužnosnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije