Sjeverna Koreja suspendirala razgovore s Jugom: Upitan sastanak s Trumpom

Radiosarajevo.ba
Sjeverna Koreja suspendirala razgovore s Jugom: Upitan sastanak s Trumpom
Express.co.uk / Ilustracija
Sjeverna Koreja je rekla kako je suspendirala razgovore na visokom nivou s Južnom Korejom planirane za srijedu zbog američko-južnokorejskih vojnih vježba te zaprijetila otkazati sastanak s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Službena Korejska novinska agencija KCNA  je nazvala provokacijom američko-južnokorejske vježbe zračnih borbi, za koje je rekla da u njima sudjeluju američki nevidljivi lovci i bombarderi B-52 te rekla kako Pyongyang nije imao izbora nego suspendirati razgovore, prenosi Hina.

Dovela je u sumnju hoće li se sljedećeg mjeseca sastanak između sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa dogoditi kako je planirano, izvijestila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

"Ova vježba koja cilja na nas, koja se odvija širom Južne Koreje je očigledan izazov deklaraciji iz Panmunjoma i namjerna vojna provokacija protivna pozitivnom političkom razvoju na Korejskom poluotoku", navodi Yonhap KCNA.

"SAD će isto tako morati pažljivo razmisliti o sudbini planiranog sastanka Sjeverna Koreja-SAD u svjetlu ovog provokativnog vojnog meteža zajednički izvedenog s vlastima Južne Koreje".

Kim i Trump se trebaju sastati u Singapuru 12. juna na sastanku koji je donedavno izgledao nemoguć nakon uvreda i prijetnji koje su njih dvojica razmijenili tokom prošle godine dok je rasla napetost zbog sjevernokorejskog razvoja nuklearnih projektila sposobnih pogoditi Sjedinjene Države. 

Heather Nauert, glasnogovornica State Departmenta, rekla je kako nema informacija od Sjeverne Koreje o prijetnji da otkaže sastanak i da ono nastavlja planirati ovaj događaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije