Sjeverna Koreja lansirala balističku raketu

Anadolija
Sjeverna Koreja lansirala balističku raketu
Arhiv / Ilustracija
Sjeverna Koreja lansirala je jutros balističku raketu iz provincije Sjeverni Pyongan prema istoku ostrva, što je prvi put otkad je Donald Trump na čelu Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Anadolu Agency (AA).

Raketa je testirana oko osam sati po lokalnom vremenu i preletjela je oko 500 kilometara, saopštio je Zajednički generalštab Južne Koreje. Južnokorejski mediji prenose da zvanični Seoul još uvijek ispituje o kakvom je projektilu riječ, ali prve informacije ukazuju na to da je riječ o balističkoj raketi srednjeg dometa.

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un započeo je novu godinu s prijetnjom da je njegova zemlja blizu testiranja interkontinentalne balističke rakete. Na zajedničkoj konferenciji za novinare u subotu japanski premijer Shinzo Abe i američki predsjednik Donald Trump osvrnuli su se na posljednje testiranje balističke rakete.

"Posljednje lansiranje Sjeverne Koreje je apsolutno nedopustivo. Sjeverna koreja se mora u potpunosti pridržavati relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a", rekao je Abe.

Američki predsjednik Donald Trump je tom prilikom podvukao da SAD stopostotno stoji uz Japan. Kako je kazao, odbrana protiv sjevernokorejskih nuklearnih prijetnji je veliki prioritet. Lideri dviju zemalja su pozvali Pyongyang da ne "poduzima dalje provokativne akcije".

Stav Sjeverne Koreje će postati jasniji na proljeće kada su planirane nove vojne vježbe koje Južna Koreja i SAD redovno održavaju.

Pyongyang je na te vježbe tradicionalno odgovarao osuđivanjem, smatrajući ih kao pripreme za rat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije