Širom Turske masovni protesti zbog napada na džamiju Al-Aksa

Anadolija
Širom Turske masovni protesti zbog napada na džamiju Al-Aksa
Brojne turske nevladine organizacije danas širom zemlje održavaju proteste povodom intervencija i napada izraelske policije na džamiju Al-Aksa u Jerusalemu.

Počevši od Istanbula i glavnog grada Ankare, nevladine organizacije u gradovima širom Turske održavaju proteste i konferencije za novinare da osuđuju napade izraelske policije na džamiju Al-Aksa.

Predsjednik turske humanitarne organizacije IHH Bulent Yildirim danas je u Istanbulu, uz prisustvo desetina imama, profesora i akademskih radnika, pročitao saopćenje u vezi sa posljednjim dešavanjima u Jerusalemu.

Ispred Generalnog konzulata Izraela u Istanbulu je održan protest i protestna šetnja pod nazivom “Probudite se muslimani, okupirana je vaša prva kibla”.

Okupljeni građani u Istanbulu uzvikivali su slogane poput: "Izrael zalim (nasilnik), ne diraj Al-Aksu, izgorjećeš!"

Slični programi danas, ali i tokom vikenda, održavaju se i u Ankari, Adani, Antaliji, Bursi, Canakkaleu, Eskisehiru, Bileciku, Diyarbakiru, Bingolu, Edirneu, Erzurumu, Ardahanu, Erzincanu, Tunceliju, Karsu, Igdiru, Gaziantepu, Kilisu, Malatyi, Izmiru, Kayseriju, Konyi, Sakaryi, Samsunu, Trabzonu, Vanu, Hakkariju, te brojnim drugim gradovima.

Izraelske snage sigurnosti su u ponedjeljak, nakon četiri dana, ukinule zabranu ulaska u Stari Grad u Istočnom Jerusalemu, ali jake tenzije u toj regiji i dalje traju.

Tokom intervencije izraelske policije posljednjih dana povrijeđene su desetine Palestinaca, neki od njih su u kritičnom stanju.

Lokalno muslimansko stanovništvo u kompleks Al Akse nije moglo ući od petka do ponedjeljka, a izraelske snage su u nedjelju i na ulaze u kompleks postavile dodatne kontrolne punktove s detektorima metala. Lokalni Palestinci protestiraju zbog toga i odbijaju ući u kompleks, već namaze obavljaju ispred njega.

Kriza je eskalirala u petak ujutro kada su izraelski policajci ubili tri Palestinca ispred i unutar kompleksa Al-Akse, a sve je rezultiralo općim metežom u kojem je povrijeđeno više osoba, među kojima su i dva izraelska policajca koji su preminuli na putu do bolnice.

Izraelska policija je potom naredila zatvaranje kompleksa Al-Akse, a Palestinci su prvi put nakon okupacije iz 1967. godine džuma-namaz klanjali van zidina Starog Grada.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije