Kurdi pristali sarađivati sa vladom u Damasku: Šta će biti s turskom ofanzivom?

Radiosarajevo.ba
Kurdi pristali sarađivati sa vladom u Damasku: Šta će biti s turskom ofanzivom?
FOTO: EPA / Ras al-Ayn, Syria

Snage sirijske vlade ušle su u Tal Tamr, grad na sjeveru zemlje u blizini granice sa Turskom, da bi se, kako je javila sirijska novinska agencija, “suprotstavile turskoj agresiji”.

Sirijska agencija Sana je to izvjestila u kratkom izvještaju, ne navodeći detalje.

Stanovnici Tal Tamra, koji se nalazi na oko 20 kilometara od granice sa Turskom, pozdravili su dolazak sirijskih snaga, prenosi AP. U izvještaju se ne navodi iz koje oblasti je sirijska vojska došla u taj grad.

To se dešava nakon što su sirijski Kurdi objavili da će raditi sa centralnom vladom u Damasku na odbijanju turske ofanzive na sjeveru Sirije.

"SAD su već preuzele najopasnije militante Islamske države iz zatvora u Siriji i sada Evropa treba da primi ostale", izjavio je predsjednik SAD Donald Trump.

On je na Twitteru napisao da se u SAD nalaze najopasniji zatvorenici džihadisti, kao i da Turska i Kurdi ne smiju da dozvole pripadnicima Islamske države da pobjegnu.

"Evropa treba da ih primi nazad, nakon brojnih zahtjeva. Trebalo bi to sada da učine. Oni nikada neće doći u SAD, niti će im to biti dozvoljeno", naglasio je Trump.

Turska je u srijedu, 9. oktobra, započela ofanzivu pod nazivom “Operacija mirno proljeće” na sjeveroistoku Sirije.

Podsjećamo, ofanziva turske vojske započeta je vazdušnim napadima na položaje kurdskih jedinica u Siriji, a Ankara je saopštila da je cilj operacije stvaranje tampon zone duž tursko-sirijske granice, gdje bi se mogle vratiti sirijske izbjeglice koje se trenutno nalaze u Turskoj.

Sirijska državna novinska agencija Sana je operaciju turske vojske nazvala činom agresije, a postupke Ankare je osudila i međunarodna zajednica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije